Передплата 2024 «Добрий господар»

Два мільйони? Назвали "експертів", які оцінювали пошкодження будівлі ОПУ

  • 22.03.2021, 14:35
  • 768

Пошкодження будівлі Офісу президента, завдані під час акції протесту на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка 20 березня, оцінило орієнтовно в два мільйони гривень Державне управління справами

Про це Радіо Свобода повідомили в пресслужбі Офісу президента України.

«Державне управління справами — це була їхня експертна оцінка, вони звертались до фахівців», — заявили в пресслужбі.

Роботи з відновлення розпочались у неділю. Проте в Офісі президента не можуть зорієнтувати, скільки часу знадобиться, щоб все завершити.

«Частково вже почались. Там демонтували двері, в яких скло було розбите. Відмивають ці двері. Сьогодні фасад потребує ще досить серйозної роботи», — розповіли Радіо Свобода в ОПУ.

Офіс президента 21 березня повідомив, що ліквідація пошкоджень будівлі коштуватиме приблизно два мільйони гривень. Роботи планували почати якомога швидше, адже «якщо не розпочати змивання фарби впродовж 72 годин, вона в’їсться в граніт, і тоді суми збитків будуть зовсім іншими».

Читайте також: Протест біля ОП: затриманому активісту загрожує сім років ув'язнення

Серед пошкоджень, які потрібно ліквідовувати, на Банковій називали: заміна скла у вхідних дверях одного з під’їздів та вікно на першому поверсі будівлі, змивання фарби з фасаду першого поверху, реконструкція дверей та внутрішнього оздоблення тамбура одного з під’їздів через ураження фаєрами; прибирання ділянок, уражених осередками загоряння на першому поверсі та пожежею в кабінеті на другому поверсі.

Журналісти та активісти, що промоніторили ціни столичних клінінгових компаній на роботи з відновлення будівлі Офісу президента, зазначають, що все можна прибрати в рази дешевше.

За словами Єлісея Ходоловського, громадська організація «Києве, мий» пропонувала прибрати все за набагато меншу суму, проте в ОПУ на це не відреагували.

«Учора на Банковій було багато працівників КП ШЕУ Печерського району. Ймовірно, вони і приберуть. За кошти бюджету», — додав він.

Нагадаємо, акція на підтримку Стерненка відбулася ввечері 20 березня під будівлею Офісу президента України на вулиці Банковій у Києві.

Під час акції була розмальована написами протестувальників частина фасаду будівлі і розбиті кілька шибок, а будівлю закидали фальшфаєрами.

Поліція Києва відкрила провадження за статтею про хуліганство, одну людину затримали.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк зазначив, що акція протесту перетворилася на прояв вандалізму.

Схожі новини