Передплата 2024 ВЗ

Терапія не допомагає: лікарка розповіла про небезпеку "українського" штаму COVID-19

  • 21.03.2021, 13:15
  • 978

Нова мутація коронавірусу, яку виявили в Україні, дає «нестандартну» відповідь на звичну терапію і викликає важчі й триваліші форми захворювання

Про це в інтерв’ю виданню «Обозреватель» заявила провідна інфекціоністка МОЗ України Ольга Голубовська.

Водночас вона підкреслює, що вакцина від Covid-19 повинна бути ефективною і проти «українського» штаму.

«Вірус помолодшав, гострий період став більш тривалим, часто спостерігається загострення, трохи нестандартна відповідь на нашу звичну терапію, особливі лабораторні дані… Крім цього, він може викликати і важчі форми захворювання», — розповіла Голубовська.

За її словами, у випадку з «українським» штамом медики не можуть бути впевнені в ефективності звичної терапії.

«У нас є відпрацьовані методи лікування, але зараз хворі або не реагують на них, або спочатку реагують, а потім їхній стан погіршується. Немає гарантії, що лікування, яке допомагає сьогодні, не стане безглуздим завтра. Всі разом ми думаємо, що з цим робити», — зазначила Голубовська.

Вона додала, що, імовірно, мова йде про значущу мутацію вірусу.

«Вірус мутує постійно, але існують значущі мутації, які дійсно впливають на передачу, на клінічну картину захворювання. Ми, клініцисти, давно говоримо про зміну перебігу Covid-19. І це може бути пов'язано тільки з якимось особливим штамом», — сказала Голубовська.

Читайте також: Імунітет не врятує: вчені розповіли про небезпеку бразильського штаму COVID-19

«Це не суто „український“ штам. У кожній країні є якісь особливості коронавірусу. В Івано-Франківську виявили вірус, який має мутацію тих штамів, які циркулюють. Вважається, що цей штам „британський“, хоча сама ця мутація може бути виявлена у всіх штамах», — пояснила лікарка.

Говорячи про ефективність вакцини проти «українського» штаму, Голубовська зауважила, що питання потребує дослідження.

«Це питання треба вивчити. Але я думаю, що зараз будемо боротися саме проти цього штаму. Поки що вакцина не діє тільки на південноафриканський штам. У нас загалом циркулює „британський“ з якимись мутаціями», — сказала вона.

Раніше стало відомо, що лабораторія «Шаріте» виявила в Україні два абсолютно нові штами коронавірусу. Їх знайшли у пацієнтів з Львівської та Луганської областей.

Схожі новини