Передплата 2024 «Добрий господар»

Агенти ФСБ планували викрадення екскомандувача Сил спецоперацій

  • 05.02.2021, 14:15
  • 835

Контррозвідники Служби безпеки України викрили та припинили діяльність агентурної мережі ФСБ Російської Федерації, що діяла на території п’яти областей. До неї входили колишні спецпризначенці військової розвідки

Про це в п’ятницю, 5 лютого, інформує пресцентр СБУ.

Правоохоронці встановили, що громадяни України були завербовані та виконували розвідувальні завдання кадрових співробітників ФСБ Вадима Даутова та Дениса Собка.

Агентурна мережа діяла у Київській, Одеській, Миколаївській, Житомирській та Чернігівській областях.

«Зокрема, російські агенти готували диверсійні операції. Їм було доручено створити умови для здійснення диверсій на території Миколаївської області — сприяти проникненню диверсійно-розвідувальних груп із тимчасово окупованих територій та організовувати спеціальну підготовку підібраних осіб. Серед об’єктів посягань — бойові літаки Збройних сил на аеродромі «Кульбакине», — йдеться в повідомленні.

Також агенти ФСБ збирали інформацію про дислокацію та переміщення українських Збройних сил, кадровий склад та оперативно-службову діяльність Головного управління розвідки Міністерства оборони, Сил спеціальних операцій, Штабу ВМС, 73-го Морського центру спеціальних операцій ЗСУ, їх міжнародної взаємодії з іноземними партнерами тощо.

Для виконання своїх завдань агенти проводили вербувальну роботу і серед високопосадовців українського війська.

«Задокументовано навіть намір викрасти та нелегально перемістити до країни-агресора одного з колишніх командувачів Сил спеціальних операцій. За це російська спецслужба пропонувала винагороду у 100 тисяч доларів. Під час проведення обшуків вилучено арсенал зброї і боєприпасів: чотири АК-74, два пістолети, два РПГ, 44 гранати, понад чотири тисячі набоїв різного калібру, близько трьох кг. тротилу та електродетонатори тощо», — інформує пресцентр СБУ.

Читайте також: Командир Нацгвардії виявився шпигуном РФ

Наразі стосовно викритих агентів здійснюються процесуальні заходи за ч.1 ст. 111 (державна зрада), ч.1.ст.258−3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), ч.1. ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) К К України.

Шпигунська діяльність кадрових співробітників ФСБ РФ, які керували агентурною мережею, розслідується у кримінальному провадженні за ч.1 ст. 114 (шпигунство) К К України.

Схожі новини