Передплата 2024 «Добра кухня»

Коронавірус може призвести до повної втрати зору, - медики

  • 01.02.2021, 19:35
  • 2 418

Британські медики заявили про перший клінічний випадок стійкої коркової сліпоти, яка виникла унаслідок коронавірусної інфекції. Нічого подібного раніше не спостерігалося

Стаття про це опублікована в журналі Cureus.

Дослідники з Великої Британії описали унікальний випадок. У 54-річного пацієнта з COVID-19, що надійшов до лікарні з важкою пневмонією і синдромом задньої оборотної енцефалопатії, розвинулася стійка коркова сліпота — захворювання, що виражається в повній сліпоті у зв'язку з ураженням потиличних частин головного мозку.

Водночас наголошується, що на момент госпіталізації у пацієнта були висока температура, сильна задишка, підвищена частота серцевих скорочень і рівень насичення киснем, що становить 82%.

До цього він відчував лихоманку, біль у м'язах і сухий кашель. Згідно з даними клінічних обстежень, у крові спостережуваного був зафіксований знижений рівень лімфоцитів, але ніяких порушень функції нирок, електролітного балансу і згортання крові не виявили.

Читайте також: Передвісник смерті: вчені назвали загрозливий симптом COVID-19

Пізніше чоловіка підключили до апарату ШВЛ, а на 21-й день у нього стався напад, у зв'язку з чим йому зробили комп'ютерну томографію головного мозку, яка вказала на ймовірність коркової сліпоти.

Навіть незважаючи на те, що стан хворого почав стабілізуватися, а штучну вентиляцію легенів припинили, неврологічне обстеження показало наявність у чоловіка повної коркової сліпоти, до того ж вона супроводжувалася синдромом Бабинського — стану, коли людина заперечує втрату зору.

Автори ініціативи вважають, що основною причиною сліпоти був сепсис, викликаний прямим проникненням у мозок вірусу SARS-CoV-2. Дослідники також відзначили, що з часом чоловік знову почав розпізнавати форми і кольори, проте повністю зір до нього так і не повернувся.

Схожі новини