Передплата 2024 «Добрий господар»

Кабмін оскаржуватиме рішення ОАСК щодо правопису

  • 29.01.2021, 09:35
  • 590

Уряд оскаржить рішення Окружного адміністративного суду Києва, що скасував постанову уряду, якою було схвалено нову редакцію "Українського правопису"

Про це повідомляє заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць, яку цитує відомство у Facebook.

«28 січня Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною та скасував постанову Кабміну про запровадження нового українського правопису.

У зв’язку з цим хочу повідомити, що ми вважаємо незаконним відповідне рішення ОАСК та оскаржуватимемо його в апеляційній інстанції. На те, аби подати апеляцію, уряд має 30 днів".

Читайте також: Гендерна революція: у класифікаторі професій з'явилися фемінітиви

Нагадаємо, нову редакцію «Українського правопису» було опубліковано на офіційних сайтах Міністерства освіти і науки та Національної академії наук 3 червня 2019 року — відтоді її рекомендовано застосовувати в усній мові та письмі.

Згідно з новаціями, нормою стало говорити й писати «проєкт» і «траєкторія», проте «Афіни» могли вживатися на рівних із «Атенами», так само як «Марфа» і «Марта». Серед іншого, українцям розширили можливість вживання фемінітивів, а також змусили писати без дефісу такі слова, як «експрезидент» та «віцепрем'єр».

Передісторія: 28 січня стало відомо, що ОАСК скасував нову редакцію правопису.

Схожі новини