Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Степанова спіймали на брехні щодо закупівель вакцини від COVID-19

  • 21.01.2021, 15:10
  • 905

Українські журналісти сконтактували з відділом міжнародної співпраці китайської компанії Sinovac, представились приватною фірмою та запитали про можливість купити вакцину. Китайці відповіли: співпрацюють лише з урядами, "Лекхім" як посередника запропонувала Україна

Про це розповідають журналісти Chas News у своєму розслідуванні.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов публічно заявив: саме китайська сторона зажадала мати українську фірму «Лекхім» як посередника для постачання вакцин в Україну.

«За пропозицією, за наполяганням компанії Sinovac, до процесу переговорів була залучена компанія, з якою вони співпрацювали раніше і співпрацюють зараз — компанія «Лекхім «, — зазначив тоді міністр.

Журналісти Chas News подзвонили у відділ міжнародної співпраці Sinovac, де їм пояснили, що не можуть продавати вакцину від коронавірусу приватним компаніям і контактують лише з урядами країн. За словами представника компанії, саме український уряд «порадив» співпрацювати з компанією «Лекхім».

Читайте також: Міністр Степанов, якого призначили «Слуги» та ОПЗЖ, закупив китайську вакцину через фірму, пов’язану з Богатирьовою

Наразі компанія «Лекхім» уклала угоду з китайцями на постачання 5 млн. доз вакцини від коронавірусу в Україну.

За попередніми оцінками, вартість вакцинації для просто українця складе 504 грн. У компанії «Лекхім» зазначили, що планують налагодити виробництво китайської вакцини в Україні у другій половині 2022 року.

Водночас Максим Степанов заявив, якщо Sinovac не покаже ефективність до 70% — контракту на вакцину не буде. Наразі дослідники китайської вакцини із Бразилії, яка вже придбала препарат, оцінюють її ефективність у 50%.

21 січня міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що невдовзі Україна підпише контракт на закупівлю вакцини із ще одним виробником.

Схожі новини