Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шість газзбутів завищували ціни для населення: почалось розслідування

  • 20.01.2021, 10:35
  • 4 806

Антимонопольний комітет України відкрив справи проти шести газопостачальних компаній через істотне завищення цін на газ для населення

Про це поінформували в пресслужбі АМКУ.

Йдеться про ТОВ «Київоблгаз збут», ТОВ «Житомиргаз збут», ТОВ «Чернігівгаз збут», ТОВ «Черкасигаз збут», ТОВ «Уманьгаз збут» та ДП «КиївГазЕнерджі».

В АМКУ наголосили, що дії цих компаній «містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінантним) становищем на ринку», що могло призвести «до утиснення інтересів споживачів».

В АМКУ нагадали, що з 1 серпня 2020 року ринок газу відкрився для населення, і споживач отримав право обирати постачальника. Попри це, до 85% населення користуються послугами зазначених компаній у відповідних регіонах.

Читайте також: Користувачі електроопалення зможуть отримати додаткові субсидії

В АМКУ уточнили, що цінові пропозиції цих шести газзбутів на природний газ для населення з листопада 2020 року по січень 2021 року в середньому перевищували ціни їх конкурентів на ринку до 40%.

Наприклад, ціна газу у «Київоблгаз збут» була вищою за ціну, запропоновану «Нафтогазом України», на 2,54 грн за 1 кубометр (38,52%). А різниця з цінами ТОВ «Мегаватт Енерго» становила до 43,41% (ця компанія пропонувала населенню куб газу дешевше на 2,76 грн).

В АМКУ повідомили, що подібні факти завищення цін на газ для населення виявлено і в інших регіонах України. Розслідування щодо них вже ведуться територіальними відділеннями комітету.

Нагадаємо, 18 січня Кабінет Міністрів ухвалив граничну ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, знизила максимальний тариф на розподіл газу до 1,79 гривні за кубометр.

Схожі новини