Передплата 2024 «Добра кухня»

"Віпи" поза чергою: у Польщі спалахнув скандал через вакцинацію від COVID-19

  • 04.01.2021, 11:55
  • 663

У Польщі розгорівся скандал з приводу щеплення проти коронавірусу поза встановленою чергою відомих осіб зі світу культури та політики

Як передає кореспондент Укрінформу, за розпорядженням МОЗ Польщі у Варшавському медуніверситеті призначено перевірку щодо можливих зловживань під час вакцинації проти COVID-19.

«Немає додаткових доз вакцини для осіб з-поза нульової групи (медики — ред.)», — заявив в неділю в ефірі Польського радіо заступник глави МОЗ Польщі Вальдемар Краска.

Він додав, що з метою уникнення марнування відкритих ампул із вакциною на цьому етапі дозволяється, крім медиків, робити щеплення також працівникам будинків опіки, санстанцій, а також пацієнтам медзакладів та близьким родичам медиків, які щодня борються з COVID-19.

Краска назвав «дуже дивною» ситуацію, що в нульовій групі для проведення вакцинації опинилися відомі знаменитості та політики.

«Ми бачимо, що серед рівних трапляються рівніші, такого бути не повинно. Особливо зараз, у добу пандемії коронавірусу, коли ми боремося з нею упродовж багатьох місяців, вакцину повинні отримувати особи з першої лінії фронту», — заявив Краска.

Він назвав неправдивою інформацію Варшавського медуніверситету, що вакцинація знаменитостей була акцією щодо заохочення поляків до щеплення проти COVID-19.

Заступник глави МОЗ зазначив, що спеціально створена комісія у понеділок, 4 січня, з’ясує, чи у Варшавському медуніверситеті можна було вакцинувати інших людей, крім знаменитостей.

Варшавський медуніверситет на цьому тижні поінформував, що в рамках додатково отриманих 450-ти доз вакцини проти коронавірусу в медустанові щеплення зроблено 300 медикам, а інші 150 доз використано для щеплення членів їх сімей, пацієнтів медустанови, а також 18-ти відомих постатей культури і мистецтва, які погодилися популяризувати вакцинацію проти COVID-19 в польському суспільстві.

Серед вакцинованих осіб є, зокрема, відомі польські актори Кристина Янда, Міхал Байор, Марія Северин, Віктор Зборовський, режисер Кшиштоф Матерна, євродепутат Лешек Міллер тощо.

Частина з них написали в соцмережах про свою вакцинацію, наголошуючи, що це зроблено в рамках популяризації щеплення проти COVID-19. Після того як у країні розгорівся скандал з приводу щеплення поза чергою, частина з них публічно вибачилася.

Читайте також: Вакцинація українців від коронавірусу відбуватиметься у три етапи

Глава польського уряду Матеуш Моравецький в суботу заявив, що недотримання правил почерговості щодо вакцинації є «проявом ставлення до правил суспільної солідарності». Він зазначив, що відомі особи, які використали свій статус для вакцинації «скомпрометували себе і Національну програму щеплень».

Як повідомлялося, з 27 грудня у Польщі розпочалася вакцинація проти коронавірусу. До Польщі доставлено вже понад 300 тис. доз вакцини.

Схожі новини