Передплата 2024 «Добра кухня»

Курйоз в Трускавці: пам'ятнику Папі Івану Павлу II відірвали руку (фото, відео)

Інцидент стався цієї ночі

У Трускавці на Львівщині, пам'ятнику Папі Івану Павлу II відірвали руку. Інцидент стався в ніч на Андрія з 12 на 13 грудня.

Споруду, яка з території місцевого костелу височіє над однією з вуличок у самому центрі міста, з ініціативи адміністратора костелу Успіння Богородиці у місті-курорті Станіслава Чаплі відкрили у 2014 році. Авторами проєкту є скульптори Львівської академії мистецтв Павло Боднар та Василь Здреник.

Чим «Трускавецький Папа» відрізняється від інших споруджених на Львівщині аналогічних пам’ятників? Найперше тим, що зроблений з кераміки. За пам’ятником уважно стежать.

Як сказали репортеру «ВЗ» у самому костелі, тут не дуже вірять у те, що кисть правої руки пам’ятника відпала сама собою: початковим матеріалом для створення пам’ятника послужила луганська глина.

«Видобуту» з неї кераміку випалювали при двох тисячах градусів за Цельсієм. Сама вона не розсиплеться, не розколеться. Ані дощ, ані мороз їй не страшні. Водночас ніхто категорично не стверджує, що пам’ятник став об’єктом одного чи кількох зловмисників. Інша версія — навмисне ушкодження пам’ятника — також не відкидається. До остаточного висновку дійдуть після ретельного огляду понівеченої кисті руки папської фігури.

Своє слово скажуть спеціалісти.

До речі, на лівій кисті руки пам’ятника утворились дві тріщини. Щоб помітити їх — не потрібно бути фахівцем. Чи означає це, що через деякий час цей фрагмент пам’ятника може відколотись? На наше припущення у костелі відповіли категоричним «ні». Запевнили, що кисть тримається дуже добре, просто так її не відірвеш. Найближчими днями тріщини зароблять цементувальним клеєм.

Схожі новини