Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дебати Трампа і Байдена завершились суперечкою про Україну

  • 23.10.2020, 14:30
  • 909

Менш ніж за два тижні до виборів у США, запланованих на 3 листопада, Джо Байден і Дональд Трамп помірялися силами у фінальному раунді теледебатів— їх вважають останнім шансом для кандидатів поліпшити свої рейтинги

Дебати відбулися увечері 22 жовтня за місцевим часом в Університеті Белмонт в місті Нешвілл (штат Теннессі) і тривали трохи довше запланованих 90 хвилин, передає НВ.

У порівнянні з попереднім раундом теледуелі, який пройшов 29 вересня, організатори внесли суттєві зміни до правил дебатів.

Через те, що минулого разу Трамп постійно перебивав Байдена, комісія з президентських дебатів вирішила відключати мікрофони кожного із суперників у найважливіші моменти промови іншого (зокрема під час перших двох хвилина відповіді на кожну з основних тем дебатів).

Крім того, через нещодавню хворобу Трампа, який переніс COVID-19, між політичними опонентами поставили прозоре загородження.

Змінився і модератор дебатів — цього разу ним стала Крістен Велкер, кореспондент NBC News у Білому домі.

Україна, Росія і США

Серед ключових тем дебатів, заявлених ще до початку, були пандемія коронавірусу, питання расової нерівності, кліматичні зміни, національна безпека та стратегія управління країною. Однак опоненти дискутували також про ширші проблеми, зокрема відносини США та України.

Трамп спробував довести, що під час свого першого президентського терміну займав жорстку позицію щодо Росії. Він також нагадав, що саме за його адміністрації Україна отримала від США летальне озброєння на допомогу ЗСУ — вчергове звинувативши Білий дім часів Обами у нерішучості щодо цього питання.

«Ніхто не був щодо Росії більш жорстким, ніж я. І щодо санкцій, і щодо всього, що я зробив з НАТО. У той час як Байден продавав Україні подушки та покривала, я продав протитанкові ракети, — заявив американський президент. — Під час президентства Обами Росія відібрала велику частину [території], яка мала б належати Україні [анексія Криму]. Ви віддали це їм. Але ви отримували багато грошей від Росії», — звернувся Дональд Трамп до Джо Байдена.

Нинішній лідер США вже традиційно звинуватив свого опонента в корупції, нагадавши про роботу його сина Хантера в раді директорів української газодобувної компанії Burisma. Розслідування саме цієї теми Трамп раніше домагався від України та Володимира Зеленського, що стало приводом для спроби його імпічменту.

Байден дорікнув Трампу в бездіяльності Білого дому після того, як стало відомо про факти втручання Росії в американські вибори 2016 року. Він також пообіцяв, що в разі його обрання подібне буде неможливим.

«Будь-яка країна, яка спробує втрутитися в американські вибори, за це заплатить. У нинішні вибори намагалися втрутитися Росія, Китай, і як ми тепер знаємо, ще й Іран, — зазначив Байден. — Вони заплатять свою ціну, якщо я буду обраний. Вони втручаються в американський суверенітет. І, наскільки мені відомо, президент [Дональд Трамп] не сказав про це Путіну ані слова. І я не знаю, чому».

У відповідь на звинувачення в корупції та причетності до неї свого сина, Байден заперечив, вказуючи на Трампа: «Хлопець, у якого були проблеми в Україні — це ось цей хлопець. Це він намагався шантажувати українську владу, щоб там заявили про мене щось негативне, чого, втім, так і не сталося», — додав політик.

Байден також заявив, що «ніколи у своєму житті не взяв ані копійки від іноземної держави». Вогонь у відповідь він спрямував на адресу «друга Трампа Руді Джуліані», якого назвав «російським пішаком». «Його годують російською дезінформацією. І що після цього? Нічого. А все, що відбувається — це лише те, що Росія докладає всіх зусиль, щоб мене не обрали наступним президентом. Тому що вони знають, що я знаю їх», — додав Байден.

Схожі новини