Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

За маску на підборідді тепер штрафуватимуть

  • 16.10.2020, 14:55
  • 4 991

Кабінет міністрів подав на розгляд Верховної Ради два законопроєкти, які введуть відповідальність і для простих українців, і для підприємств за неправильне носіння масок

За новими правилами, якщо в транспорті або торговому центрі стягнути маску на підборіддя, то доведеться заплатити 170 грн. штрафу. Детальніше про те, як і для чого хочуть змінити правила — читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Маска на підборідді — плати штраф

Кожен четвертий українець носить маску нерегулярно, йдеться в дослідженнях групи «Рейтинг». Водночас левова частка одягає респіратори і маски на підборіддя, не прикриваючи ніс і рот. Ефекту від такого захисту немає, проте формально вимога «масочного режиму» виконується.

Кабінет міністрів розробив новий законопроєкт, який повинен зобов'язати не просто носити медичні засоби захисту, але й робити це правильно. «Для фізичних осіб штрафи порівняно невеликі — по суті навіть трохи зменшуються штрафи, ніж зараз передбачено загальними правилами карантину», — презентував законопроєкт міністр юстиції Денис Малюська.

Якщо раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. грн, то зараз штраф буде неприємним, але посильним для будь-якого українця, що працює. Так, якщо, наприклад, прийти в торговий центр і надіти маску на підборіддя, оштрафувати можуть на 170 грн. А якщо порушити правила повторно, штраф становитиме вже 255 грн.

Читайте також: Як не варто носити захисні маски: сім головних помилок (фото)

«Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, зокрема й респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот — тягне за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян «, — йдеться в законопроєкті.

Як пояснює юрист Олександр Плахотник, це адміністративне порушення, виписати протокол і накласти штраф може співробітник поліції. Після початку карантину правоохоронці почали посилено охороняти порядок у метрополітені — співробітник правоохоронних органів є практично на кожній станції. Однак найчастіше поліцейські просто роблять зауваження, а не виписують штрафи, розповідає експерт.

Схожі новини