Передплата 2024 «Добрий господар»

Дуда згадав, як поляки та українці разом протистояли радянському режиму

  • 12.10.2020, 10:35
  • 905

Президент Польщі Анджей Дуда розпочав візит до України із вшанування пам'яті польських офіцерів на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили"

Про це Дуда повідомив у Twitter.

«Ми мусимо пам`ятати правду. Сьогодні на Польському воєнному цвинтарі в Биківні вшановую пам'ять замордованих 80 років тому НКВС 3435 польських в’язнів з українського Катинського списку, які загинули за вільну та суверенну Польщу», — написав Дуда.

Як передає РАР, під час виступу у Биківні Дуда наголосив, що цей рік є знаковим з огляду на кілька річниць, які є важливими для польсько-українських відносин.

«Нинішній рік через це 80-річчя є винятковим, але він є винятковим також завдяки 100-річчю великої перемоги у Варшавській битві в 1920 році спільно з нашими українськими братами, союзниками проти більшовиків», — сказав Дуда.

За його словами, 100 років тому польські й українські солдати пліч-о-пліч боролися, аби відбити радянську навалу — і їм це вдалося.

Він додав, що Катинський злочин — розстріл кількох десятків тисяч польських офіцерів — був помстою Йосипа Сталіна за поразку більшовиків під Варшавою в 1920 році.

Читайте також: Дуда летить «вибивати» «Форт Трамп»?

Дуда звернув увагу, що у Биківні також поховані тисячі українців, яких убив радянський режим, аби знищити український народ, а тих, хто залишиться, зробити рабами.

Президент Польщі підкреслив, що Росія відібрала в України Крим та окупувала частини Луганської і Донецької областей. Він зазначив, що спільним обов’язком є повернення в Україні та Європі тих кордонів, які повинні тут бути, що відповідає міжнародному праву та справедливості.

Схожі новини