Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Макрон виголосив промову про загрозу ісламізму

  • 03.10.2020, 10:35
  • 826

Президент Франції Емманюель Макрон виступив у п'ятницю, 2 жовтня 2020 року, з великою промовою на тему протидії "ісламському сепаратизму"

Його доповідь пролунала у паризькому передмісті Ле Мюро, де молоді мусульмани часто нападають на поліцію й звідки 70 осіб вирушили на «джихад» до Сирії (загалом на обліку в правоохоронців там перебуває близько 170 ісламських радикалів), інформує RFI.

Такому радикалізму в окремо узятих місцевостях Франції чи, як висловився Макрон, «ісламському сепаратизму» буде протиставлено «республіканські цінності». Відповідний закон буде готовий у грудні.

За словами глави французької держави, документ передбачатиме цілу низку заходів, спрямованих на «республіканське пробудження».

«Перший чинник цього підйому» — це «комплекс заходів громадського порядку і нейтралітету державних сервісів». У зв'язку із цим Макрон навів як приклад «окремі випадки», коли місцева влада «під тиском груп і громад» впроваджувала «конфесійне меню» у шкільних їдальнях або роздільний графік для чоловіків і жінок в басейнах. Макрон пообіцяв надалі «негайно і жорстко відповідати» на введення будь-якого правила, «яке суперечить нашим (республіканським) принципам».

Для боротьби з діяльністю «нелегальних шкіл, часто керованих релігійними екстремістами», президент Франції планує ввести обов'язкове навчання в «республіканських» школах для всіх дітей з 3 років. Ця пропозиція повинна вступити в дію з нового навчального року — тобто, з вересня-2021. Домашнє навчання (яке зараз у Франції проходять близько 50 тис. дітей) в подальшому буде дозволено тільки «за медичними показаннями». Буде посилено і вимоги до приватних шкіл, що перебувають поза системою державного фінансування (тобто ті, які не отримують жодних субвенцій з бюджету, а натомість мають можливість не дотримуватися державної шкільної програми).

Читайте також: «Жодних поступок»: Туреччина стала серйозним гравцем на світовій арені

Заявив глава французької держави і про введення «контракту про дотримання цінностей республіки» для некомерційних організацій.

Буде заборонена і робота у французьких мечетях «відряджених» імамів з інших країн. Макрон пообіцяв зробити це «протягом 4 років». Планується посилення контролю за фінансуванням мечетей. Крім того, анонсовані заходи, які повинні перешкоджати «встановлення контролю» над мечетями представниками «екстремістських течій» ісламу.

Також у проблемних районах країни з ісламським населенням буде збільшено кількість поліцейських, жандармів і суддів, а також їхнє фінансування.

Нагадаємо, 25 вересня у Парижі поруч з колишньою редакцією гумористичного видання Charlie Hebdo було поранено ножем 4 людей. Нападника затримали.

У січні 2015 року на офіс Charlie Hebdo напала група озброєних ісламістів. Унаслідок теракту загинули 12 осіб, зокрема працівники редакції.

Схожі новини