Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Японія відмовилася укласти мирний договір із РФ через окупацію Криму

  • 27.09.2020, 11:35
  • 842

Японія не підписала мирний договір з Росією щодо спірних територій Північних островів (Курильських). Одною з причин стала анексія Криму

Про це виданню Nikkei Asian Review повідомив колишній прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе, який нещодавно пішов у відставку, передає Укрінформ.

«Було розуміння, що ми нарешті підходимо до переговорів про укладення угоди», — сказав Абе.

Він зазначив, що у 2016 році на зустріч із президентом Росії Володимиром Путіним відчув, що той налаштований активно домагатися розв'язання проблеми. Так, за словами експрем’єра, до його зустрічі з Путіним у Сінгапурі у листопаді 2018 року Росія і Японія були дуже близькими до остаточного врегулювання цього питання.

Однак міждержавну угоду так і не підписали. Абе послався на «зовнішні фактори», а саме ескалацію напруженості у відносинах між США і Росією, причиною якої стала окупація українського Криму.

Читайте також: Японія зафіксувала біля своїх кордонів найбільшу з часів «холодної війни» групу російських військових кораблів

Нагадаємо, Північні острови, які після Другої світової окупувала Росія, називаючи Курильськими, — це архіпелаг у Тихому океані, що простягається від південного краю Камчатки до японського острова Хоккайдо.

Наразі на Курилах проживає всього 20 тисяч людей, а їх єдиним зв'язком із зовнішнім світом лишається паром на острів Сахалін, який курсує щотижня. У регіоні вкрай погана ситуація з доступом до інтернету і мобільного зв'язку і є всього 13 км асфальтованих доріг.

Схожі новини