Передплата 2024 «Добрий господар»

The Washington Post: за «плівками Деркача» стоїть Путін

  • 23.09.2020, 11:14
  • 912

Президент Росії Володимир Путін та його найближче оточення «ймовірно, направляють» російську операцію із зовнішнього впливу на втручання у президентські вибори 2020 року проти колишнього віце-президента Джо Байдена, в якій беруть участь відомий український депутат Деркач, пов'язаний з особистим адвокатом президента Трампа

Про це пише видання The Washington Post, посилаючись на звіт Центрального розвідувального управління.

За джерелами авторів статті, 31 серпня ЦРУ опублікувало оцінку російських зусиль щодо втручання у вибори у внутрішньому, секретному звіті під назвою CIA Worldwide Intelligence Review, зазначають джерела. Аналітики ЦРУ склали звіт за участю Агентства національної безпеки та ФБР на основі кількох десятків відомостей, отриманих із публічних та засекречених джерел розвідки.

Звіт включає деталі аналізу ЦРУ діяльності українського законодавця Андрія Деркача з розповсюдження принизливої інформації про Байдена в США через лобістів, Конгрес, ЗМІ та контакти з діячами, близькими до президента.

«Ми оцінюємо, що президент Володимир Путін та найвищі російські чиновники знають і, можливо, керують операціями впливу Росії, спрямованими на приниження екс-віце-президента США, підтримку президента США та розпалювання суспільного розладу перед виборами в США в листопаді», — йдеться у звіті ЦРУ.

Як відомо, раніше Управління директора національної розвідки та Міністерство фінансів визнали Деркача російським агентом, але публічно не повідомлялося, що ЦРУ, АНБ і ФБР вважають Путіна безпосереднім куратором кампанії Деркача, — йдеться у статті.

Видання також зазначає, що ЦРУ, АНБ та ФБР відмовились коментувати цю інформацію, але жодне з трьох відомств не заперечило жодної деталі цього звіту.

The Washington Post нагадує, що 10 вересня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Деркача, стверджуючи, що він «був активним російським агентом більше десяти років, підтримуючи тісні зв'язки з російськими спецслужбами». Міністр фінансів Стівен Мнучін заявив у заяві від 10 вересня, що «Деркач та інші російські агенти використовують маніпуляції та обман для спроби вплинути на вибори в США та в інших регіонах світу».

Заяви про втручання Росії та її агента Деркача у виборчу кампанію США зробив також директор Національного центру контррозвідки та безпеки США Вільям Іваніна. Видання також нагадує, що минулого тижня директор ФБР Крістофер Рей посилався на заяву Іваніни під час свідчень перед Комітетом національної безпеки Палати представників Конгресу США. Рей заявив, що ФБР відслідковувало «дуже активні зусилля» Росії з метою очорнити віце-президента Байдена — пише The Washington Post.

Схожі новини