Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Журналісти-розслідувачі "нарили" серйозний компромат на Пальчевського

  • 15.09.2020, 16:15
  • 9 102

Журналісти-розслідувачі проєкту Bihus.Info встановили, що бізнесмен Андрій Пальчевський має опосередковані зв'язки з російським бізнесом; соратниками судді Артура Ємельянова, які мають бізнес в окупованому Криму; і «Опозиційною платформою — За життя» через політтехнолога, із яким регулярно бачиться

Про це пише hromadske.

Зв’язок із російськими компаніями

Основний бізнес Пальчевського — клініка «Євролаб» — до 2010 року була записана на бізнесмена й росіянина Олексія Кириллова. Але після цього клініка перейшла у власність британської компанії, яка, своєю чергою, перебуває у власності офшорів на Карибських островах. І, окрім Пальчевського, ці офшори обслуговують лише одну країну — Росію.

Серед російських компаній у власності цих офшорів деякі пов'язані з російськими кримінальними авторитетами, як-от Віталієм Кочетковим, стверджують розслідувачі. Ще одна компанія, зареєстрована у Москві, водночас записана і на Андрія Пальчевського.

У травні 2020 року від імені однієї з кіпрських «офшорок» на одному з її документів розписався Андрій Наумов — він раніше був юристом «Євролабу», а тепер керує благодійним фондом Пальчевського і пов’язаний із його немедичним бізнесом. У розмові з Bihus.Info сам Наумов підтвердив зв’язок із бізнесменом, але пізніше заперечував, що підпис на документі його.

Зв’язок із бізнесом в окупованому Криму

Андрій Наумов керує ще двома компаніями, які належать жителям Донецька Дмитру Мурахверту і Павлу Маліку. Обоє працюють на суддю Артура Ємельянова. Його у 2018 році відсторонили через підозру в корупції, а колишня дружина судді інвестувала понад мільйон доларів у контрафактний тютюновий бізнес.

Мурахверт і Малік також володіють бізнесом в окупованому Криму. На нього ще у березні 2018 року звертала увагу Служба безпеки України. Утім, цей бізнес працює і в Києві, а опікується ним юрист Пальчевського Наумов. Сам він заявив, що особисто з Мурахвертом і Маліком не знайомий, хоча й надає їм «адвокатські послуги».

Віртуальна команда

За даними Bihus.Info, політична партія Пальчевського виникла в травні цього року — придбала інший політичний проєкт і здійснила ребрендинг. Юридична адреса партії розташована біля аеропорту «Жуляни». Там про Пальчевського ніколи не чули. Співробітників у партії немає, грошей на рахунках — теж. Попри це, «Перемога Пальчевського» веде масштабну рекламну кампанію, встановлюючи свої білборди по Києву та інших українських містах.

Майже увесь час Андрій Пальчевський сидить у себе вдома, зрідка виїжджаючи на телеефіри або до «Євролабу». Утім, до самого бізнесмена щодня регулярно приїжджає одна людина — Сергій Влащенко, син телеведучої Наташі Влащенко і політтехнолог, який співпрацює з депутатом від «Опозиційної платформи — За життя» і причетним до «будівельної мафії» Києва Вадимом Столаром.

Андрій Пальчевський (у центрі) і Сергій Влащенко (справа) під час відкриття однієї з приймалень партії «Перемога Пальчевського» в Києві, 10 вересня 2020 року

Читайте також: Приховували заражених COVID-19: СБУ провела обшуки у клініці Пальчевського

Про команду Пальчевського на місцевих виборах інформації катма. Приміром, керівниця Київської організації його політичної партії Анастасія Батіщева сказала, що потрапила до команди бізнесмена, надихнувшись виступами «Андрія Івановича» на телебаченні.

Сам Пальчевський спілкуватися із журналістами Bihus.Info відмовився.