Передплата 2024 ВЗ

Ситник: щонайменше 100 мільярдів гривень були виведені з ПриватБанку

  • 28.08.2020, 14:20
  • 804

Більше 100 мільярдів гривень були виведені колишніми власниками з ПриватБанку перед його націоналізацією

Про це в інтерв’ю на Радіо Н В заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

«Це мільярди доларів і зараз, якщо ми говоримо про збитки, спричинення яких досліджується в рамках кримінального провадження, — це більше 100 мільярдів гривень. І це половина збитків, які фігурують в провадженнях Національного антикорупційного бюро України. Ця сума на сьогоднішній день орієнтовна, тому що у справах, де інкримінуються збитки, важливо, щоб вони були підтверджені відповідними експертними дослідженнями», — наголошує Ситник.

Він також зазначив, що сума, яку назвали в оприлюдненому напередодні журналістами «Слідство.Інфо» розслідуванні «Зірвати банк», у 10 мільярдів доларів — це приблизно та сума, до якої наближається офіційне розслідування.

«Цю суму я почув вперше, саме 10 мільярдів доларів, але там якраз мільярди доларів за різними підрахункам, якраз це десь наближається до цієї цифри», — говорить Ситник.

«Я вчора дивився цей фільм, то суть справи правильно відображена. Тривалий час йшло кредитування пов'язаних осіб. Тобто гроші виходили, а замість грошей фактично не передавалося ніякого реального майна в заставу. Тобто ці кредити не були забезпечені, ніякого належного забезпечення не було. На певному етапі йшло таке накопичення боргової ями. І коли вона вже виросла до такого розміру, що почала загрожувати падінням цього банку, тоді відповідно держава прийняла рішення про націоналізацію, щоб врятувати ситуацію», — зазначив директор НАБУ.

Він також підтвердив співпрацю НАБУ з ФБР щодо цієї справи, яка передбачена у меморандумі від 2016 року.

«Ми неодноразово говорили про те, що схеми як корупційні, так і фінансового характеру, рідко закінчуються в Україні. Люди, які заволодівають чужими коштами чи державними, чи іншими, не довіряють Україні і ховають їх в інших країнах. Це характерно для цієї справи. І тому така велика кількість міжнародних правових доручень, щоб дійсно відслідкувати, куди воно ділося», — говорить Ситник. «Меморандум про співпрацю з ФБР був підписаний ще в 2016-му році. В нас тривала історія взаємовідносин, і дійсно ми відчуваємо певну оперативну підтримку в рамках закону і міжнародних норм, тому ми працюємо», — зауважив Ситник.

Директор НАБУ також заявив, що слідча група відчуває величезний тиск з боку зацікавлених осіб, які володіють значними ресурсами.

«Те, що я зараз бачу як слідчий, дійсно, там є вкрай сумнівні транзакції і вкрай сумнівні операції, які врешті-решт і призвели до націоналізації банку. І дійсно держава величезну діру перекривала за рахунок державних ресурсів. Це також встановлено. Розуміємо, що від нас чекають відповідь. Ми через цю справу відчуваємо постійний тиск в парламенті. І адепти олігархів, які були причетні до цієї банківської установи, намагаються постійно зробити так, щоб зупинити нас чи забрати в нас якісь повноваження. Це вже відбувалось раніше. Або ось сьогодні розглядали подання про невідповідність Конституції указу про призначення, тобто ідуть постійні спроби зупинити все це. Ми розумієм, що чим швидше ми все це розслідуємо, то, можливо, менше буде тиску», — вважає Артем Ситник.

Директор НАБУ наголошує, що знайти виведені з банку кошти легше, ніж їх повернути. «Знайти гроші і майно зараз не є великою проблемою, тому що все ж таки міжнародна спільнота створила певні механізми для того, щоб пошук цих активів був ефективним. Більшою проблемою є повернення цих коштів, тому що запорукою цього є вирок суду. В нас, як ми бачимо, до створення Антикорупційного суду справи слухались навіть не складні роками, і зараз Антикорупційний суд почав їх розглядати, доводити до якихось логічних вироків. Тобто, якщо буде така динаміка, як зараз в Антикорупційному суді, якщо ці справи почнуть рухатись і почнуться вироки, то це прямий шлях для повернення коштів. Їх заблоковано і арештовано дуже багато як в Україні, так і за її межами», — вважає Артем Ситник.

Схожі новини