Передплата 2024 «Добра кухня»

ЄС відреагував на жорстокі сутички у Білорусі

  • 10.08.2020, 16:55
  • 857

Євросоюз засудив застосування сили до учасників протестів у Білорусі та закликав до чесного підрахунку голосів

Як пише «Європейська правда», про це йдеться у спільній заяві глави європейської дипломатії Жозепа Борреля та єврокомісара з питань сусідства і розширення Олівера Варгеї.

Вони зазначають, що ніч після виборів позначилася непропорційним і неприпустимим застосуванням владою сили щодо мирних протестувальників, внаслідок чого, як повідомлялося, є загиблі і багато людей отримали поранення.

«Ми засуджуємо насильство та закликаємо негайно звільнити усіх, хто був затриманий минулої ночі. Влада Білорусі має забезпечити повагу до фундаментального права на мирні зібрання.

Після безпрецедентної мобілізації задля вільних демократичних виборів, народ Білорусі очікує, що їхні голоси будуть ретельно підраховані. Критично важливо, щоб Центрвиборчком опублікував результати, які відображають вибір білоруського народу", — зазначають у заяві.

Читайте також: Польща та Литва засудили кривавий розгін мітингувальників у Білорусі

Боррель та Варгеї додають, що гарантувати стабільність та суверенітет Білорусі можливо лише поважаючи права людини та стандарти вільних і чесних виборів.

«Ми продовжимо пильно стежити за розвитком подій, щоб визначити, якою має бути подальша реакція ЄС та наші відносини з Білоруссю», — підсумовують вони.

Нагадаємо, перед виборами Жозеп Боррель також оприлюднив заяву, у якій закликав владу Білорусі забезпечити чесні та демократичні вибори.

Свої заяви із засудженням насильства проти громадян у Білорусі раніше оприлюднили Польща, Литва, Естонія, Німеччина та президент Європейської ради.

Схожі новини