Передплата 2024 «Добрий господар»

Місцеві вибори на межі зриву: глава КВУ зробив резонансну заяву

  • 05.08.2020, 18:55
  • 2 018

Українські органи державної влади не готові до проведення місцевих виборів в умовах пандемії коронавірусу

Про це заявив глава Комітету виборців України Олексій Кошель, передає НВ.

«У нас є всі підстави вважати, що українська влада не готова до проведення виборів в умовах коронавірусу. Згідно з оцінкою експертів нашої організації, влада не готова ні до жорсткого сценарію, ні до м'якого сценарію організації виборів в умовах пандемії», — сказав він на пресконференції.

За словами Кошеля, мова йде про матеріальний бік підготовки до виборчого процесу.

«В Україні близько 33 400 дільниць, на яких будуть працювати сотні людей: члени комісій, спостерігачі, представники правоохоронних органів. Кожну з цих дільниць необхідно забезпечити достатньою кількістю дезінфекційних засобів. Мова не про маленькі тюбики, а про тонни, літри дезінфікуючих речовин. Кожного члена комісії необхідно забезпечити захисними масками, міняти їх кожні кілька годин. У результаті нам знадобляться мільйони захисних масок», — пояснив він.

Глава КВУ підкреслив, що витрати держбюджету на закупівлю засобів захисту для виборчих комісій можуть вимірюватися сотнями мільйонів гривень.

«Досить серйозної підготовки вимагає захист членів комісій, де буде відбуватися голосування в медичних установах або ж на дільниці, де будуть голосувати громадяни, які перебувають на обсервації — це досить серйозний ризик, а також громадяни, які хворі коронавірусом, тому що у нас немає підстав позбавляти виборчого права громадян тільки тому, що вони захворіли», — зазначив він.

Кошель також додав, що МОЗ та головний санлікар повинні розробити рекомендації для Центральної виборчої комісії про проведення виборів в умовах пандемії.

Читайте також: Разумков розповів, чи готує Рада вибори в ОРДЛО

Він закликав зробити це якомога швидше, оскільки до старту передвиборної кампанії залишився місяць. Кошель також звернувся до політичних партій із закликом переглянути свої списки членів окружних і дільничних виборчих комісій і виключити звідти людей старшого покоління, оскільки вони перебувають в групі ризику по захворюванню Covid-19.

Верховна Рада призначила місцеві вибори в Україні на 25 жовтня 2020 року.

Чергові та перші вибори депутатів місцевих рад будуть організовуватися і проводитися за новою виборчою системою.

Схожі новини