Передплата 2024 ВЗ

Рівненський бурштин почнуть видобувати легально

  • 18.07.2020, 13:55
  • 905

На Рівненщині відбулися перші аукціони для отримання спеціальних дозволів на легальний видобуток бурштину

Про це повідомив голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль на своїй сторінці у Facebook.

«Відбулися перші аукціони на отримання спеціальних дозволів на користування надрами. Нагадаю, дві ділянки до 10 га. в с. Олексіївка Сарненського району виставили на сайті „Прозорро“ ще в червні. А вже 17 липня відбулися онлайн-торги. Результат перебільшив усі наші сподівання», — зазначив він.

За словами Коваля, початкова ціна першої ділянки була 319,6 тис. грн., а під час аукціону зросла майже в 40 разів і склала 12 млн. 630 тис. грн. Друга ділянка стартувала з 333,2 тис. грн., а купили її за 29 млн. грн., що в 90 разів більше.

Загалом участь у першому аукціоні взяли чотири фірми, а в другому — шість.

«Переможці отримали спеціальні дозволи на 5 років. Вони надають право проводити геологічне вивчення та подальше видобування бурштину на вказаних ділянках. Новий закон про бурштин, ініційований Президентом України Володимиром Зеленським, дозволив видобувати сонячне каміння легально. Ми працюємо відкрито і на прозорих умовах для бізнесу!» — підсумував голова ОДА.

Як повідомляв Укрінформ, 28 грудня 2019 року Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питання видобутку бурштину».

Читайте також: У Києві показали, як народжується рівненський бурштин

Закон урегульовує відносини щодо користування надрами з метою видобування бурштину та спрямований на припинення незаконного видобутку, а також на створення сприятливих умов для розвитку в Україні бурштинової промисловості, залучення у цю галузь інвестицій і нових технологій, зростання рівня життя населення в місці видобування бурштину, забезпечення охорони довкілля під час видобутку та рекультивації порушених земель.

19 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт щодо врегулювання питання видобутку бурштину. Того ж дня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про зниження розміру рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з 25% до 10%.

Правоохоронні органи неодноразово виявляли факти незаконного видобутку бурштину у Волинській, Рівненській та Житомирській областях. Вартість нелегально видобутого бурштину оцінюють у сотні мільйонів доларів.

Схожі новини