Передплата 2024 «Добрий господар»

"Лукашенко готовий віддати Білорусь за посаду у Союзній державі", - політолог

  • 13.07.2020, 16:55
  • 848

Незалежний від Кремля російський політолог Валерій Соловей розкрив подробиці останніх неформальних перемовин президентів Росії та Білорусі в Москві, на яких вирішувалася подальша доля Олександра Лукашенка

Про це він розповів в етері програми «Студія Захід» з Антоном Борковським, яка 11 липня 2020 року вийшла на Еспресо.TV.

«Росія використовувала громадянські протести в Білорусі, навіть частково, можливо, взяла у них участь, для того щоб здійснити дуже сильний тиск на Лукашенка. І виникла така комбінація: до Лукашенка дійшли чутки, що в Білорусі, зокрема в Мінську, можуть з'явиться „українські націоналісти“. У лапках в даному випадку. І як тільки Лукашенко про це дізнався — постаралися (в Москві — ред.), щоб до нього ця інформація дійшла — він відразу почав благати у Кремля: „Що хочете, тільки дайте мені переобратися. І я готовий на все, я вам — все“. І він дав згоду на те, від чого відмовлявся. Йому запропонували посаду голови Союзного парламенту. Йому пропонували з початку цього року, він відмовлявся. Але тепер він начебто погодився», — сказав політолог.

Читайте також: «Бацька образився». Лукашенко розчарований тим, що його рецептів від COVID-19 не сприймають

На практиці, за словами Солов'я, подібне означатиме остаточну ліквідацію білоруського державного суверенітету.

«Росія хоче фактично поглинання Білорусі, тому що 95% повноважень Білорусі в цьому випадку (у разі появи Союзної держави вже не де-юре, як зараз, а де-факто — ред.) перейде на наднаціональний рівень. Це те, чого домагається Кремль», — підкреслив він.

Схожі новини