Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

День Петра і Павла: історія свята, традиції та заборони

  • 12.07.2020, 10:35
  • 4 133

12 липня відзначають одне з найбільших християнських свят - День Святих Первоверховних апостолів Петра і Павла. Водночас цього дня завершується Петрівка - піст, що тривав упродовж кількох тижнів

Про це розповідає Gazeta.ua.

Петро і Павло, згідно з Євангелієм, були учнями Ісуса Христа.

Петро — старший брат апостола Андрія Первозванного. Він був простим рибалкою, людиною неписьменною, бідняком, проте богобоязливим, мав жінку та двох дітей і до апостольського служіння звався Симоном. Ім'я Петро — з грецької «камінь» або «скеля» — дав йому Ісус Христос, коли покликав йти за собою як учня і послідовника.

Святий Петро був єдиним з учнів, що міг ходити по морській гладі і першим з апостолів побачив Христа Воскреслого.

Разом із тим Ісус Христос наділив свого учня здатністю зцілювати людей і бути захисником рибалок. У Римі він навернув у християнство тисячі людей, за що, за наказом імператора Нерона, в 67 році був розіп'ятий. Вважаючи, що недостойний померти, як Христос, апостол Петро попросив, щоби його розіп'яли… головою вниз.

Доля апостола Павла теж була непростою. Спочатку він носив єврейське ім'я Савл і тільки після хрещення одержав ім'я Павло. Він отримав від юдейських первосвящеників повноваження вирушити до Дамаска для винищення у цьому місті всіх послідовників християнського вчення, проте був навернений до Христової віри Самим Господом.

У Римі апостолу відрубали голову. Коли вона впала, тричі вдарилась об землю — й звідти вдарили три фонтани.

Святий Павло був основоположником целібату. Він першим став вистригати собі волосся на тім'ї, що зараз роблять католицькі священики. Сьогодні собор Святого Петра у Ватикані є найбільшою християнською церквою у світі. Зведення собору тривало 120 років — його курували двадцять пап.

Святкуючи 12 липня, церква прославляє духовну твердість святого Петра і розум святого Павла. У давні часи в Україні до свята Петра і Павла готувались дуже ретельно. Білили хати, оздоблювали стіни оселі рушниками, прибирали на подвір'ї.

Рано вранці святково вдягнені люди разом із дітьми вирушали до церкви.

На день Петра і Павла обов'язково було потрібно зібратися в будинку, зробити вінок з квітів і трав, а також взяти їх з собою до церкви на святкову службу.

Однією з головних заборон на день Петра і Павла є фізична робота. У церкви уточнюють, що в цей день заборонено робити виключно важку роботу, яку потрібно відкласти на інший день.

У народі не прийнято працювати на землі в свято, займатися будівництвом або влаштовувати генеральне прибирання.

На Петра і Павла можна виконувати лише дрібну побутову роботу і займатися лише невідкладними справами.

Схожі новини