Передплата 2024 ВЗ

Азовське море заполонили медузи і морські блохи: у чому річ і коли вода очиститься

  • 12.07.2020, 09:15
  • 8 942

Цього року на пляжах Азовського моря помітили сотні величезних медуз. А українці скаржаться, що у воді їх ще й кусають морські блохи. Вчений пояснює – основна причина в підвищенні температури й забрудненні води

Про це повідомляє OBOZREVATEL.

Жалять і заважають купатися

Відпочивальники на Азовському морі публікують на своїх сторінках в Instagram фото й відео великих медуз, які буквально заполонили прибережне мілководдя в Кирилівці та Бердянську. Люди скаржаться, що медузи заважають купатися, а також побоюються, що вони можуть ужалити.

Зазвичай таке скупчення медуз місцеві жителі спостерігають тут у серпні. Але цього року медузи припливли в кінці червня.

Інженер Одеської філії Інституту біології південних морів Олександр Куракін каже, що такому явищу сприяв вітер із моря, який і прибив до берега медуз. Цей вид ще називають корнеротами.

«Зникнути вони можуть тоді, коли вітер подме з берега. Тому що велика кількість медуз біля берега спостерігається тоді, коли вітер довго дув із моря. Треба відзначити, що медузи-корнероти харчуються планктоном. А планктон розвивається через те, що ми занадто забруднюємо наші моря. Ми, можна сказати, занадто підживлюємо води. Планктон буквально спалахує на такому добриві, це дуже хороша їжа для медуз. Вони починають з`являтися у величезній кількості», — пояснює вчений.

Медузи можуть зникнути восени, з пониженням температури води. Тоді кількість планктону значно зменшиться і медузи будуть гинути, їх хвилями виноситиме на берег.

Зазвичай, такі медузи не становлять небезпеки для здорових людей. «Вони небезпечні для тих, у кого є алергія. Для інших — ні. Від укусу медузи на шкірі з'являється почервоніння і свербіж. Але через добу все мине. Рекомендується це місце змастити оцтом або лимоном, тому що кисле середовище нейтралізує отруту і зменшує печіння», — говорить Куракін.

Ще й морські блохи

Також відпочивальники на Азовському морі розповідають, що у воді з'явилися морські блохи, які кусають навіть на глибині. Люди демонструють сліди від укусів, які схожі на невеликі запалення на шкірі.

«Найімовірніше, це рачки-бокоплави. Вони також харчуються планктоном. Зазвичай їх сила-силенна в місці прибою, там, де вода напливає на пісок. І оскільки море їм постійно приносить їжу у вигляді планктону, то, очевидно, вони швидко розмножуються», — пояснює Куракін.

Поки все спокійно в Чорному морі. Торік мережу вразили знімки з висоти в районі Одеси. Море сильно цвіло.

Читайте також: Фатальні зміни: кліматологи пророкують Україні посухи, урагани та пилові бурі

«Так, торік одеські пляжі постраждали. Тому що протягом тижня вітер дув із моря й буквально ятрив цей одноклітинний фітопланктон. Він прибив їх до берега, і вони не змивалися. Цього року такого не було, хоча цвітіння моря в місцях, де впадають ріки, помітно вже з космосу. Видно, як річка живить море нітратами, нітритами, фосфатами, словом, усіма добривами. Там море відразу спалахує квітучими мікроводоростями», — розповідає Куракін.

Але оскільки вітер поки не прибиває водорості до берега, вода в Чорному морі чиста.

Схожі новини