Передплата 2024 ВЗ

У Польщі стартували вибори президента: подробиці

  • 28.06.2020, 10:56
  • 1 020

У неділю, 28 червня, в Польщі проходить перший тур виборів президента. Виборці можуть проголосувати не тільки традиційно очно, але і по пошті.

Як повідомляє 5 канал, у виборчий бюлетень внесені імена 10 кандидатів, в тому числі і нинішній президент Анджей Дуда, повноваження якого закінчуються цього літа.

Також серед кандидатів перший в Польщі відкритий політик-гей, колишній мер Слупська і діючий депутат Європарламенту від Польщі Роберт Бедронь, журналіст і телеведучий талант-шоу Шимон Головня і кандидат від найбільшої опозиційної партії Польщі — ліберальної «Громадянської платформи», мер Варшави Рафал Тшасковський.

Чинний президент міг тріумфально перемогти в першому турі 10 травня. У березні, коли вже був оголошений карантин, його рейтинг перевищував 50%. Але тоді вибори скасували через коронавірус і суперечки, як їх проводити в умовах пандемії.

Передвиборчі рейтинги, які публікують різні соціологічні служби, у цілому сходяться в тому, що перше місце за підсумками голосування 28 червня посяде саме Дуда. Однак його результат, швидше за все, буде близько 40% голосів виборців. Друге місце з результатом приблизно 30% виборців, найімовірніше, посяде Тшасковський.

Аналітики прогнозують, що вирішальна битва між Дудою і Тшасковським відбудеться у другому турі 12 липня. За останніми опитуваннями, опоненти йдуть пліч-о-пліч, а за деякими — Тшасковський перемагає Дуду.

Як пише ВВС, однією з істотних тем передвиборчої кампанії несподівано стала проблематика ЛГБТ-спільноти у Польщі. Почалося все з того, що один з депутатів парламенту від правлячої партії у телеефірі заявив, що «ЛГБТ — це не люди, а ідеологія». А незабаром вже і Дуда підтримав колегу, порівнявши рух за права геїв з «необільшовизмом» і назвавши його «ще більш згубною для людини ідеологією, ніж комунізм».

Ця заява, з одного боку, мобілізувала численних польських виборців, які мають консервативно-католицькі погляди, переконавши їх у тому, що саме Дуда є найкращим захисником традиційних цінностей. З іншого боку, атака на ЛГБТ-спільноту, швидше за все, позбавила чинного президента симпатії центристськи налаштованого електорату, голоси якого можуть бути критично важливими для Дуди у другому турі.

Схожі новини