Передплата 2024 ВЗ

До науковця прийшли із СБУ через акції проти призначення Шкарлета

  • 26.06.2020, 18:55
  • 1 254

26 червня до науковця Інституту фізики НАН України Антона Сененка прийшов "куратор" СБУ через участь в мітингу проти призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки

Про це учасник мітингу проти призначення Шкарлета міністром освіти і науки Антон Сененко розповів у Facebook.

«Ну що, друзі, сьогодні до мене в Інститут приходив куратор із СБУ. Поспілкуватися про акцію протесту, що відбулася минулого четверга, проти вчорапризначеного міністра. Тобто прийшов не минулої п'ятниці, не в понеділок, а на наступний день після призначення. Звісно, це збіг», — написав науковець.

Учасник мітингу зазначив, що «куратора» цікавили питання про те, хто був організатором акції, чи не сплачувалися учасникам акції за це кошти та хто ще був на акції з Інституту фізики, в якому той працює.

«На це я йому принагідно повідомив, що у свій неробочий день (у день акції я взяв відпустку за власний рахунок у зв'язку з сімейними обставинами) я маю повне право приходити на акції, щоб висловити свою громадянську позицію, а хто там був з мого Інституту — відповісти не можу, бо практично всі були у масках. Про що я відкрито писав на своїй сторінці у фейсбуці. На питання про гроші я відверто і щиро посміхнувся — бо про такі випадки мені нічого не відомо», — зазначив Сененко.

Науковець додав, що службіст спитав, чи можу я йому показати сторінку події мітингу у Facebook.

Читайте також: Уряд фарширують кінорейдерами і симпатиками Януковича

«Також було питання про те, чому я вирішив прийти на акцію протесту проти… за всю розмову він жодного разу не назвав прізвище нового міністра. Я теж не буду, може це якесь табу. Довелось розповісти про академічну доброчесність, питання плагіату, що моя громадянська позиція не дозволяє мені з цим миритися», — зауважив Антон Сененко.

«Шановний пан намагався поспівчувати, що реформа науки не вдалася, на що я йому чітко відповів, що до вчорашнього дня з нею все було гаразд. А потім зробив йому міні-огляд історії питання — про Національну раду з питань розвитку науки і технологій, Науковий комітет, Національний фонд досліджень, суть реформи. Було й дуже дивне питання — для мене основним є наука чи… оце усе …(не знаю, що малось на увазі)», — підкреслив співробітник Інституту фізики.

Він також розповів, що представник СБУ ставив питання про співпрацю Сененка з Прометеусом і міжнародними організаціями.

«Його цікавили деталі про моїх знайомих закордоном, що могли лишитися після роботи у Франції, чи є в мене допуск (до всяких секретних штук). Було видно, що знає він про мене багато, але от з прізвищем мого наукового керівника, наприклад, він схибив», — додав Сененко.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень