Передплата 2024 «Добрий господар»

Коронавірус може спровокувати розвиток діабету у здорових людей: дослідження

  • 22.06.2020, 16:55
  • 1 861

Вчені заявили, що COVID-19 не просто несе ризик для людей, хворих на діабет, – він може фактично викликати це захворювання

Як написав ScienceAlert, кілька шанованих вчених з усього світу надрукували про це статтю у Медичному журналі Нової Англії (NEJM). Вони назвали своє припущення гіпотезою, поки не зібрали достатньо даних.

У матеріалі навели дані з Китаю про молодика з хорошим здоров'ям, який захворів важким діабетом, названим кетоацидозом, після того, як захворів на COVID-19.

Крім того, до пандемії у Східній Азії трапився спалах атипової пневмонії, яка також була викликана коронавірусом. Тоді зареєстрували випадки гострого діабету у людей із пневмонією, викликаною ГРВІ, який не спостерігався у пацієнтів із пневмонією через інші причини. У більшості випадків діабет проходив через три роки, але у 10 відсотків хворих він залишився.

Водночас дослідники не виключили, що COVID-19 може викликати абсолютно новий тип діабету.

Вони припустили, що після потрапляння в організм коронавірус порушує нормальну функцію клітин, деформуючи шляхи, які забезпечують кров глюкозою за допомогою секреції інсуліну.

«Протягом багатьох років ми знали, що вірусні інфекції можуть бути пов'язані з появою у пацієнта симптомів діабету. Цукровий діабет 1 типу проявляється сезонно, що часто спостерігається під час вірусних інфекцій. І вірусні інфекції можуть також викликати руйнування „фабрик“ острівцевих клітин, які продукують інсулін у підшлунковій залозі, викликаючи хронічну аутоімунну відповідь», — зазначили у дослідженні.

Читайте також: Учені навчилися передбачати ймовірність зараження коронавірусом: дослідження

Вчені розробили спеціальний реєстр для всіх випадків діабету, пов'язаних із COVID-19. За їхніми словами, він необхідний для збору достатньої кількості даних, щоб «почати розгадувати таємницю будь-якого прямого зв'язку між коронавірусом і діабетом».

Схожі новини