Передплата 2024 «Добра кухня»

Як вберегтися від удару блискавки: рекомендації від експертів

  • 18.06.2020, 12:35
  • 2 805

Попередити нещасний випадок завжди легше, ніж виправити його наслідки

Поради, як залишатися у безпеці під час негоди:

  1. Уникайте відкритої місцевості. Як відомо, блискавка зазвичай б’є в найвищу перешкоду на своєму шляху. Самотня людина у полі — це і є та сама найвища перешкода. Ще страшніше опинитися під час грози на підвищеній місцині! Якщо Ви з якоїсь причини залишилися у полі віч-на-віч з грозою, сховайтесь у будь-якому заглибленні: канаві, яру або найнижчому місці поля, сядьте навприсядки і пригніть голову.
  2. Уникайте води. Вода — відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється навколо водойми в радіусі 100 метрів. Нерідко вона б’є в береги. Під час грози не можна купатися, ловити рибу. Необхідно подалі відійти від берега. Намагайтеся сховатися.
  3. Під час грози найбезпечніше знаходитися в приміщенні з блискавкозахистом. Якщо гроза застала вас у місті, сховайтеся у магазин, під’їзд або, на крайній випадок, перечекайте грозу під навісом поблизу стіни будівлі.
  4. Не страшно, якщо ви знаходитесь у автомобілі. Закрийте вікно, і стихія до вас не добереться.
  5. Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє у найвищі із них. Отже, чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. Якщо ховається група осіб, то краще присісти, не торкаючись до інших людей.
  6. Якщо ви перебуваєте у приміщенні — закрийте вікна, двері, димоходи та вентиляційні отвори. Не допускайте протягу — це може спровокувати влучення кульової блискавки. У приміщенні слід триматися подалі від вікон, електроприладів, а також труб та іншої металевої сантехніки. Відключіть зовнішні антени і вимкніть із розетки радіоприймачі, телевізори, мікрохвильову піч, комп’ютер — потужні споживачі електроенергії. Не забувайте: під час грози неприпустимо користуватися електроприладами та телефоном.
  7. Остерігайтеся небезпечних предметів. Потрібно пам’ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б’є безпосередньо в людину, але й у предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного та електроприладів, тому що у такі речі блискавка б’є найчастіше.
  8. Якщо гроза почалася під час Вашого руху на велосипеді або мотоциклі — припиніть рух, покиньте їх і перечекайте грозу на відстані щонайменше 30 метрів від них.
  9. Дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону. Найкраще під час грози мобільний вимикати. Були випадки, коли вхідний дзвінок ставав причиною потрапляння блискавки.
  10. Під час грози бажано позбутися металевих предметів. Годинник, ланцюжки і навіть розкрита над головою парасолька — потенційні мішені для удару. Відомі випадки удару блискавки по зв’язці ключів, що перебувала у кишені.
  11. Вкрай нерозумно під час грози перебувати поблизу ліній електропередач. Електрика у будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть перебуваючи біля стіни з антеною ви ризикуєте накликати на себе удар з небес.
  12. Для зменшення ймовірності ураження блискавкою тіло людини повинно мати якомога менше контактів із землею. Найбільш безпечною позою вважається наступна: присісти, ступні поставити разом, опустити голову і груди на коліна, руками обхопити коліна. Можна сісти або стати на ізоляційний матеріал: дерево, дошку, намет, спальний мішок, мотузку, рюкзак.

Схожі новини