Передплата 2024 «Добра кухня»

ЗНО-2020 в умовах карантину: роз'яснення щодо проведення

  • 12.06.2020, 14:34
  • 1 224

Зокрема, передбачається підвіз учасників ЗНО до пунктів тестування, які будуть забезпечені усіма необхідними засобами індивідуального захисту.

Український центр оцінювання якості освіти дав роз’яснення, як проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання в умовах карантинних заходів, запроваджених у зв’язку з протидією поширенню коронавірусної інфекції.

Як передає УНІАН, про це під час онлайн брифінгу повідомив в.о. директора УЦОЯО Валерій Бойко.

Він заявив, що безпосередньо підвіз учасників зовнішнього незалежного оцінювання — випускників цього року є обов’язковою процедурою, і це мають здійснювати місцеві органи влади.

«Тобто, забезпечення автотранспортом і підвезення дітей до пунктів тестування — це є обов’язковою вимогою, і вона буде виконана», — сказав Бойко.

При цьому, відповідаючи на запитання, чи буде можливість провести швидкий тест на коронавірус у разі виявлення підвищеної температури у учасників ЗНО, Бойко зазначив, що швидких тестів у пунктах тестування робити не будуть.

«Тому що забезпечити таку кількість, в першу чергу, пунктів тестування фахівцями, які здатні здійснити правильне експрес-тестування, наразі неможливо», — зазначив він.

Водночас, Бойко висловив розуміння, що не у всіх дітей відмінний стан здоров’я:

«Певна категорія наших дітей мають захворювання, серед яких може триматися так звана субфебрильна температура, тобто температура може коливатися в межах вище, ніж це допускає головний санітарний лікар», — зауважив він.

У цьому зв’язку в.о. директора УЦОЯО порадив усім таким дітям взяти в лікувальних установах довідки, які підтверджуватимуть в них факт наявності субфебрильної температури.

На пробне тестування, яке має відбутися 15−17 червня, регіональні центри здійснюють самостійно закупівлю необхідних усіх засобів для безпечного проведення тестування. Йдеться про санітайзери, рідке мило, паперові рушники і антисептики. Водночас, підтримку нададуть і партнери, серед яких НАК «Нафтогаз», Дитячий фонд ООН і посольство Швейцарії, а також обласні державні адміністрації, які забезпечать іншими додатковими засобами захисту — масками, халатами, пірометрами та гумовими рукавичками. Бойко запевнив, що засоби індивідуального захисту будуть вчасно доставлені в регіони, і зусиллями обласних державних адміністрацій ці засоби будуть розділені між пунктами тестування.

Крім того, він нагадав, що до пункту тестування треба прибути у масці і змінювати їх кожні 2 години: «Маски закуплено, вони будуть надаватися усім учасникам з розрахунку близько 20% запасу».

Також він повідомив, що на регіональному рівні передбачено створення мобільних груп з контролю забезпечення і дотримання всіх вимог, які будуть здійснюватися під егідою Державної служби споживчого нагляду.

Такі групи вже розпочали здійснювати відповідний контроль в рамках підготовки пунктів тестування для пробного ЗНО і це вони будуть робити під час основної сесії ЗНО.

«У нас є процедура відповідного самоконтролю, коли відповідальність за пункт тестування має чітко перевірити чи дотримано усі вимоги. Відстань, наявність рушників, рідкого мила, санітайзеру і ящиків для використаних рукавичок та масок в туалетних кімнатах. Відповідна анкета буде заповнюватися відповідальним за пункт проведення ЗНО, і у такий спосіб буде фінксуватися готовність», — додав в.о. директора УЦОЯО.

Схожі новини