Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Ми знаємо, що сталося": Іран розшифрував "чорні скриньки" літака МАУ

  • 07.06.2020, 11:35
  • 1 913

Іран "майже завершив" розслідування катастрофи з українським Boeing 737 під Тегераном 8 січня 2020 року

Про це заявив заступник міністра закордонних справ держави Мохсен Бахарванд, передає alarabiya.net.

На думку представників Ірану, «чорні ящики» не містять будь-якої «важливої» інформації.

«Розслідування майже завершено, і немає ніякої двозначності, ми знаємо, що сталося», — сказав дипломат.

Водночас він заявив, що перед тим, як передати «чорні ящики» третій стороні, Іран повинен переконатися, що вони «не будуть експлуатуватися».

Читайте також: Лайнер МАУ в Тегерані й МН17 на Донбасі — ланки одного ланцюга

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737−800 «Міжнародних авіаліній України», який прямував рейсом PS752 Тегеран — Київ, розбився 8 січня поблизу столиці Ірану. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Ніхто не вижив. Серед загиблих — 11 громадян України.

Вранці 11 січня Іран офіційно визнав, що літак МАУ був випадково збитий ракетою.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наша країна чекає від Ірану повного визнання провини в катастрофі, офіційних вибачень, покарання винних і виплати компенсацій.

В Ірані спочатку припускали, що «чорні скриньки» збитого літака передадуть для розшифрування до Франції. Потім вирішили, що відправлять їх до України.

Але 19 січня глава іранської комісії з розслідування авіаційних подій Організації цивільної авіації країни Хасан Резаіфар заявив, що іранські фахівці спробують розшифрувати самописці самостійно.

Іран хоче, щоб Україна підписала меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким наша країна та сім'ї загиблих відмовилися б від права подавати до суду за збитий Boeing МАУ.

Схожі новини