Передплата 2024 ВЗ

Фінансисти розповіли, чого слід чекати від курсу валют після скасування карантину

  • 10.05.2020, 11:35
  • 2 380

Зараз останній сприятливий шанс вигідно запастися валютою

У перший тиждень травня, як і в останній тиждень квітня, на ринку готівкової валюти збереглася стабільність. Це дозволило гривні трохи зміцніти, але курс її продажу так і не опустився нижче 27 гривень за долар, повідомляє ГЛАВКОМ.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко розкажуть, чому це сталося і куди піде тренд після ослаблення карантину.

Що сталося з курсом за тиждень?

Середній курс готівки, який на вихідні був в коридорі 27,16−27,21 грн/долар у продажу і 26,88−26,92 грн/долар в покупці, з початку робочого тижня почав повільно, але неухильно знижуватися. До кінця дня п’ятниці долар втратив 15 копійок в продажу і 13 копійок в покупці, подешевшавши відповідно до 27,03 і 26,75 грн/долар. Але поки, як бачимо, середній курс продажу втримався вище 27 грн/долар, хоча багато банків були готові продати готівкові долари навіть по 26,95 грн. Водночас спред (різниця між курсами продажу і покупки) залишався майже незмінним (близько 30 копійок), що побічно свідчило про стабільність.

Валюти в обмінниках як і раніше було достатньо, але охочих здати або купити її практично не спостерігалося.

Нацбанк після того, як встановив офіційний курс гривні на три копійки нижче психологічної межі в 27 грн/долар (26,97 грн/долар), весь тиждень вдавав, що змінює курс гривні, піднімаючи або опускаючи його на 2−5 копійок. І лише до п’ятниці зміцнив гривню відразу на 11 копійок, до 26,82 грн/долар. А на вівторок, 12 травня, НБУ вирішив залишити курс долара незмінним.

Головні причини (не) змін
Те, що змін практично не було, експерти пояснюють тими ж причинами, що і минулого тижня: низька ділова активність.

«Валюти на міжбанківському ринку був надлишок, Нацбанк викуповував її в резерви, утримуючи курс гривні від ревальвації нижче 27 грн/долар, — зазначив Олег Пендзин. — Населення теж мало цікавиться покупкою готівкових доларів і євро: у багатьох просто немає зайвих грошей. А у кого вони є, наприклад, для турпоїздок — так тури скасовані у зв’язку з карантином. Тому і зберігається стабільність».

Олександр Охріменко каже, що в економічному житті країни триває «лихоліття», тому і з курсом нічого не відбувається. Імпортери валюту не купують, оскільки ввозити товари не поспішають — магазини з їх продажу все одно закриті через карантин, а полиці і без того заповнені нерозпроданою побутовою технікою та іншими промисловими товарами.

Андрій Шевчишин все ж зазначив перші ознаки, що стабільна ситуація закінчується:

«Експортери почали трохи більше продавати валюти, яку поки викуповував Нацбанк, не допускаючи девальвації. А ось на готівковому ринку поки змін не видно, не дарма більшість банків опускають курс продажу, щоб оживити обіг коштів і на цьому хоч щось заробити».

Чого очікувати наступного тижня?

Експерти прогнозують ще тиждень стабільності курсу.

«І фінансові аналітики, і підприємці чекали більшого ослаблення карантину, насамперед — змін в роботі пасажирського транспорту, але цього не сталося. Немає транспорту — немає клієнтів, покупців. А товарів і так досить, зокрема критичного імпорту, такого, як паливо. Тому на наступному неповному робочому тижні стабільність на міжбанківському ринку навряд чи буде порушена. А отже, і готівковий курс залишиться близько 27 грн/долар у продажу і на 25−30 копійок дешевше в покупці. Гривня могла б зміцнитися і більше, але регулятор буде викуповувати її надлишки на міжбанку, стримуючи і надалі ревальвацію», — прогнозує Олександр Охрименко.

Читайте також: Ціни підскочать: аналітики очікують карколомних змін на нафтовому ринку

Олег Пендзин також констатував, що ніякого скасування карантину за фактом не сталося, тому говорити про пожвавлення ділової активності, яка повинна викликати попит на валюту і, можливо, підвищити курс долара, поки завчасно.

«Якісь значні зміни курсу можливі тільки після повного скасування карантину, яке уряд має намір почати з 22 травня, тому я не чекаю змін курсу на наступному тижні», — підсумував Олег Пендзин.

А ось Андрій Шевчишин очікує невеликих змін уже після свят.

«Їх не може не бути, тому що значна частина бізнесу отримає з 11 травня можливість працювати, — упевнений Андрій Шевчишин. — Свята закінчаться, і найактивніші бізнес-структури відразу почнуть відновлювати діяльність. Наскільки ці зміни будуть швидкими, поки сказати важко. Але на ринку готівкової валюти вони ще не позначаться впродовж 3−4 днів, тому курс залишиться стабільним і досить низьким, приблизно на нинішньому рівні».

Продавати або купувати валюту?

Всі експерти говорять, що на наступному тижні залишається останній сприятливий шанс для придбання валюти як засобу накопичення.

«Інфляційний тренд нікуди не зник, — повторює Олег Пендзин. — У бізнесу зберігається відкладений попит на валюту, який вповні почне реалізовуватися, щойно країна стане по-справжньому виходити з карантину. Наприклад, відкриється туристичний сезон за кордон і відразу зросте попит на валюту. Банки відразу підвищать курс. Тому тим, хто має гривневі надлишки і хоче їх конвертувати в долари, саме час це зробити».

Експерти згадали, що долар може подорожчати, якщо в цьому році все ж відкриється туристичний сезон. Тоді можна очікувати значного попиту на валюту і навіть її дефіциту.

Схожі новини