Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Переінакшити у РФ можуть все": як Сталін з "дрібного бандита" став "батьком перемоги"

  • 09.05.2020, 09:35
  • 831

Російська пропаганда за останні роки перетворила фігуру Йосипа Сталіна з "дрібного бандита" на "батька перемоги"

Про це розповів російський історик Ігор Чубайс. За його словами, таким чином у РФ можуть переписати все, що завгодно — від подій до біографій, повідомляє OBOZREVATEL.

«Переінакшити в Росії можуть все. Ось візьмемо Сталіна. За часів Миколи II він був дрібним бандитом, при Леніні — людиною третього ряду, потім великим вождем всіх часів і народів, за Хрущова — злочинцем, винним у масових репресіях. За Брежнєва його ім'я не згадувалося 18 років, а ось при Путіні Сталіна перетворюють в батька перемоги», — уточнив він.

Читайте також: Путін знову заплутався в історії. Приписав Росії перемоги над… половцями

За його словами, події постійно переписують тому, що «вся офіційна історія в Росії — брехня, а у брехні — короткі ноги, її весь час доводиться переробляти».

«Виникають різні зовнішні сигнали і внутрішні зміни. Те потрібно, то не потрібно. Той же Солженіцин під час війни був героєм оборони, а в 45-му році був заарештований, бо перетворився на зрадника. Потім став дрібним сільським учителем, письменником і нарешті Нобелівським лауреатом. Зараз його ім'я і зовсім хочуть стерти», — підсумував він.

Схожі новини