Передплата 2024 «Добра кухня»

Коронавірус вражає не тільки легені, а й нирки - лікарі

  • 27.04.2020, 20:10
  • 3 815

В лікарнях бракує апаратів для гемодіалізу

Останнім часом медики в США і Китаї відзначають, що серед заражених Covid-19 різко зросла кількість людей з нирковою недостатністю. В результаті в лікарнях вже спостерігається гостра нестача апаратів гемодіалізу («штучної нирки»), а також медперсоналу, який вміє поводитися з такими пацієнтами, не кажучи вже про необхідні препарати.

Оскільки новий вірус наразі надзвичайно мало вивчений, не можна з упевненістю сказати, вражає він нирки безпосередньо або це лише побічний ефект зараження, — повідомляє ВВС.

Відомо, що люди, у яких вже є проблеми зі здоров'ям і супутні захворювання, зазвичай переносять Covid-19 важче за інших. Багато пацієнтів могли просто не знати, що у них проблеми з нирками.

Але не виключено, що справа в надмірній активізації імунної системи: виявивши незнайому інфекцію, вона починає атакувати не тільки сам вірус, а й здорові клітини власного організму, в тому числі і такий чутливий орган, як нирки.

За однією з версій, у інфікованих частіше виникають тромби в судинах, а це, в свою чергу, може також негативно позначитися на нирках, пронизаних мережею найтонших капілярів.

Відомо також, що нирки тісно пов'язані з печінкою і сечовим міхуром. І тепер багато лікарів побоюються: якщо у хворих Covid-19 виникають проблеми з нирками, то не виключено, що в недалекому майбутньому може початися хвиля ускладнень і на пов'язаних з нирками органах.

Читайте також: У МОЗ назвали можливі причини масового зараження медиків коронавірусом

На даний момент все це — лише теорії, хоча, як показує досвід кількох попередніх епідемій, співробітникам системи охорони здоров'я слід готуватися до найнесподіваніших варіантів розвитку інфекції.

Вже зараз у багатьох лікарнях лікарям доводиться вирішувати, кого з пацієнтів підключати до апаратів гемодіалізу і в якій черговості, оскільки на всіх «штучних нирок» не вистачає.

Іншими словами, рятувати доводиться лише тих, у кого вищий шанс вижити — більш важким хворим, можливо, доведеться померти без необхідної допомоги.

Ще більш ускладнює ситуацію гостра нестача кваліфікованих медсесетр з гемодіалізу.

Згідно з останніми даними американських лікарів, від серйозного порушення роботи нирок страждають від 20 до 40% всіх пацієнтів, які потрапили в реанімацію з коронавірусом — і всім їм необхідний гемодіаліз, пише New York Times.

Це вже призвело до браку як самих апаратів «штучної нирки», оскільки ніхто не очікував такого різкого зростання числа пацієнтів, які потребуватимуть цієї процедури.

Схожі новини