Передплата 2024 «Добра кухня»

Вільям Тейлор запропонував розширити "Нормандський формат" до "Нормандії+"

  • 25.04.2020, 16:55
  • 1 104

"Нормандський формат" можна розширити до "Нормандії +", куди можуть долучитися Сполучені Штати Америки

Таку думку під час онлайн дискусії Київського Безпекового Форуму, організованої Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну», висловив Вільям Тейлор, надзвичайний і повноважний посол Сполучених Штатів Америки в Україні у 2006−2009 роках, тимчасово повірений у справах США у 2019−2020 роках, віцепрезидент Американського Інституту миру, передає Еспресо.TV.

«Ви згадали „Нормандський формат“. Він, звичайно, мав певні переваги. Але якщо він не працює, то існують інші формати. Його можна розширити, може бути „Нормандія+“. І ми зазначали, що Сполучені Штати можуть долучитись», — сказав Вільям Тейлор.

Водночас він відзначив, що «Мінськ» не досягнув свого результату.

«Таким результатом має бути вихід росіян із Донбасу, і врешті — з Криму», — сказав Тейлор.

Читайте також: Сікорський: «Нормандський формат не підходить Україні»

«Ми можемо виходити за рамки „Мінська“, спробувати щось інше. Коли я кажу „ми“, то маю на увазі міжнародну спільноту, але насамперед — Україну», — наголосив він.

Дипломат нагадав, що «президент Трамп і президент Путін мають канал спілкування»: «Це може бути корисним у форматі «Нормандія+».

На його думку, «загравання із „формулою Штайнмаєра“ виявилось поганою ідеєю».

«Рухатись уперед із певними ідеями та експериментами — важливо», — сказав Вільям Тейлор, додавши, що, на його думку, Україна і далі буде «користуватися підтримкою міжнародної спільноти і ще більшою підтримкою Сполучених Штатів».

Київський Безпековий Форум — провідний міжнародний форум України з проблем миру і безпеки. Заснований у 2007 році Фондом Арсенія Яценюка «Відкрий Україну».

В онлайн-дискусії КБФ «Війна Росії проти України: як приборкати агресора і встановити довгостроковий мир у Східній Європі» участь взяли:

Курт Волкер, Надзвичайний і Повноважний Посол, Спеціальний представник уряду Сполучених Штатів з переговорів стосовно України у 2017 — 2019 роках,

Джон Гербст, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів в Україні у 2003 — 2006 роках, директор центру Євразії Атлантичної Ради;

Стівен Пайфер, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів в Україні у 1998 — 2000 роках, старший науковий співробітник Стенфордського університету;

Вільям Тейлор, Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів в Україні у 2006 — 2009 роках і Тимчасово повірений у справах Сполучених Штатів в Україні у 2019 — 2020 роках, віцепрезидент Американського Інституту миру.

Українську позицію представив Арсеній Яценюк, прем’єр-міністр України у 2014 — 2016 роках, засновник Фонду «Відкрий Україну» і Київського Безпекового Форуму.

Модератор дискусії — Данило Лубківський, заступник міністра закордонних справ України у 2014 році, дипломатичний радник прем’єр-міністра у 2015 — 2016 роках, член Наглядової Ради фонду «Відкрий Україну».

Схожі новини