Передплата 2024 «Добрий господар»

Як українцям повернутися на заробітки в Європу: покрокова інструкція і вакансії

  • 25.04.2020, 16:15
  • 3 505

Попри пандемію коронавірусу українці хочуть повернутися на заробітки в Європу

Про це повідомляє ТСН.

Наприклад, в Угорщину можна вже потрапити навіть в умовах карантину. Уряд країни відкрив кордон на 4 години на добу, щоб заробітчани могли в'їхати в Угорщину або транзитом поїхати в інші країни ЄС.

Як повернутися на роботу в Угорщину

Відповідно до пункту 2 розділу 4 постанови уряду Угорщини 81/2020 (IV.1), начальник Національної поліції в межах своєї компетенції вирішив, що громадяни України зможуть повернутися на заробітки, якщо напишуть необхідну заяву на електронну адресу [email protected].

Однак зазначають, що перетнути кордон можна тільки з дозволу. До заявки треба прикріпити і відправити на зазначену вище адресу електронної пошти:

  • відскановане фото закордонного паспорта/посвідчення особи, адресну картку або, якщо такої немає, договір оренди або свідоцтво про право власності;
  • місце і час перетину кордону, номерний знак і маршрут автомобіля або мікроавтобуса, придатного для перевезення максимально 9 осіб;
  • посвідчення з місця роботи, що підтверджує працевлаштування громадянина України.

Заявники повинні відповідати умовам в'їзду, передбаченим Шенгенським кодексом кордонів. Крім того, обов'язковим є медичне обстеження, яке виключить підозру на зараження COVID-19. Також зареєстрована епідеміологічним органом особа повинна дотримуватися терміну призначеного карантину і офіційної домашньої самоізоляції (14 днів).

Громадянин України не зможе залишати місце самоізоляції за вказаною адресою протягом 14 днів. Правоохоронці перевірятимуть це кілька разів на день.

Пасажири зобов'язані їхати в пункт призначення лише за певним маршрутом і в транспортному засобі, на якому відбувся перетин кордону. Інакше проти них відкриють справу про правопорушення, що може призвести до заборони на в'їзд і проживання.

Як транзитом через Угорщину дістатися інших країн Європи

Українці можуть в'їхати в країну без подачі заяви тільки в разі виконання всіх вимог:

  • можливість підтвердити офіційними документами, які прийме країна призначення, транзитна країна, сусідня з Угорщиною;
  • країна призначення або транзитна країна, яка межує з Угорщиною, повідомить Угорщині, що дає можливість в'їзду або транзиту;
  • немає підозр на захворювання COVID-19;
  • заявник відповідає умовам в'їзду, передбаченим Кодексом про Шенгенські кордони.

Навіть відповідаючи всім вказаним умовам, не можна відхилятися від зазначеного транзитного маршруту. Українським, румунським та сербським працівникам, які слідують до країн Західної Європи, дозволяється в'їжджати на територію Угорщини тільки протягом встановленого часу. Раніше Угорщина повідомила про тимчасові обмеження для перетину кордону: в'їзд з України в Угорщину, заплановано на період після 20 квітня 2020 року, може відбуватися з 16:00 до 20:00.

Хто може повернутися в Європу

Як повідомляють компанії з пошуку роботи за кордоном, на жаль, повернутися в Європу можуть тільки ті, у кого є громадянство або посвідка на проживання, або спеціальні домовленості між державами на рівні МЗС. Тобто робочої візи або дозволу на роботу поки в умовах карантину в більшості країн недостатньо. Більш того, отримати візу або дозвіл в нинішніх умовах також поки неможливо, оскільки посольства або не працюють взагалі, або працюють частково, але віз не видають

«Ми очікуємо, поки щось зміниться. Ось останні два дні почалися тільки розмови про те, що, можливо, українцям дозволять повернутися за робочими візами до Польщі. Та й те тільки тим, хто їх вже має, а хто ні — ми, звичайно, можемо подати документи на отримання запрошення від роботодавця для отримання візи, але коли прийде відповідь від польської сторони — поки ми сказати не можемо. Це точно буде не скоро», — прокоментували ситуацію в компанії «АМ Лінгвіста».

Країни Балтії

Там ситуація ще складніша — посольства не приймають документи на візи.

«Жодне з посольств в країнах Балтії документи не приймає. В'їхати туди можуть тільки ті українці, які мають посвідку на проживання. Так, у мене застрягло 30 українців, які вже мають дозвіл від литовських роботодавців, але через карантинні обмеження не можуть в'їхати на територію Литви», — розповіла директор рекрутингового агентства з підбору персоналу для роботи за кордоном Global TeamWork Ірина Богаченко.

Ситуація на європейському ринку праці та популярні вакансії

Ситуація на ринку праці в країнах в Європі, за словами роботодавців та українських компаній з пошуку роботи, дуже непроста. Робочої сили не вистачає, багато підприємств не працює. За словами менеджера компанії з підбору кадрів, в Польщі зараз багато підприємств закрилися і роботи немає.

«У нас поки замовлень особливо немає, оскільки в Польщі не так багато поки пропозицій. Багато підприємств не працює», — зазначив менеджер.

Однак на сайтах із пошуку роботи і в соцмережах дуже багато пропозицій з актуальними вакансіями в Польщі, Чехії, Німеччині. Вони загалом пропонуються для тих українців, які вирішили не повертатися в Україну, а залишилися за кордоном. Сезонні роботи, переважно в аграрному секторі, що не залежать від карантину. Таких вакансій багато в Польщі і Чехії.

Дуже затребуваними через карантин стали логістичні вакансії і вакансії пакувальників на складах товарів, кур'єрських служб і поштових відділень. Також затребувані робітничі професії. Бракує спеціалістів на будівництві, особливо це стосується Балтії, оскільки не зважаючи на карантин продовжує працювати будівельна галузь і є навіть державні замовлення, однак працювати нікому.

Читайте також: Уряд не хоче відпускати заробітчан, які повернулися в Україну, назад до інших країн

«Ситуація у роботодавців патова. Забудовники працюють, а будівельників немає. Працювати нікому. У Литві доходить до того, що керівники змушені самі укладати плитку. А естонці, які через карантин втратили роботу в Фінляндії і Норвегії, працювати за таку зарплату не хочуть. Тому там зараз дуже не вистачає наших українців. Затребувані також електрики, сантехніки, зварювальники та працівники на деревообробні підприємства», — розповіла Ірина Богаченко.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також заявив, що українських працівників чекають в європейських країнах.

«Безумовно, криза — це час не тільки для того, щоб її розрулювати, а й будувати стратегію. Тому що ти розумієш, що після кризи стратегія змінюється. Зараз ми вже фіксуємо великий попит на українську трудову міграцію до сусідніх країн. Вже є випадки, коли мені телефонують колеги з МЗС певних країн і кажуть: наша країна готова оплатити чартери, документи і все інше. До того ж прямо зараз, тому що починаються сезонні роботи», — повідомив міністр.

За його словами, міністерство поки розглядає ці запити.

«Ми за те, щоб з робочими візами був порядок, але з іншого боку, наше завдання — не стимулювати трудову міграцію, а робити так, щоб люди знаходили роботу всередині країни», — додав Кулеба.

Схожі новини