Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Такі інтелігентні, розумні люди": Малюська пропонує випустити довічників із в'язниці

  • 25.04.2020, 14:55
  • 1 867

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що вважає засуджених до довічного ув’язнення найбільш інтелігентною і найцікавішою категорією засуджених

Така заява урядовця прозвучала під час ефіру на «Радіо НВ». Крім того, він заявив про готовність брати таких людей на роботу.

«Величезна кількість „довічників“ вкрай стримані, розумні, інтелігентні, начитані люди. Класичний приклад — це коли людина 19−20 років повернулась з армії, молоде-зелене… У когось в банді (перебувала. — Ред.), когось вбили з групи таких самих. Це було в 1989, 1990, 1991 році. Зараз 2020. Вони сидять десятки років. Це люди, яким зараз вже 40−50 років», — сказав Малюська.

«Вони навіть особливо не пам’ятають те своє життя. Це принципово інші люди, не такі, якими вони потрапили до в’язниці. Я таких готовий брати на роботу. З ними можна спілкуватись про безліч різних речей. Вони найакуратніші та найобережніші, вони не бачили іншого світу. Це жахливо», — вважає міністр.

На переконання Малюськи, з довічно засудженими не проводиться необхідна робота, а ефективний механізм допуску до них психологів і фахівців, які б оцінювали можливість їхнього помилування, відсутній.

Читайте також: Мін'юст розглядає можливість звільнення частини в'язнів через епідемію

«Потрібно, щоби суспільство зрозуміло, що це безпечно, ці люди адекватні, їх можна поетапно, вибірково, після ретельного аналізу психологів поступово випускати, і немає сенсу витрачати бюджетні кошти на їх утримання», — наполягає очільник Мінюсту.

Його пропозиції і ставлення до небезпечних злочинців викликали різкий осуд. Так, з критикою ініціатив Малюськи виступив колишній голова Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький.

«Це він ще з „відторгнутими загалом“ чайку не попив, і з блатними „під інтерес“ не пограв. Взагалі б оженився з ними, не те що на роботу… Або дурне, або нас за дурнів має», — написав він на особистій сторінці у Facebook.

Схожі новини