Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Його режим нагадував фашизм": активістка розповіла про президентство Саакашвілі

  • 24.04.2020, 13:15
  • 1 334

Голова НУО "Колишні політв'язні за права людини" Нана Какабадзе стверджує: при Саакашвілі Грузія посіла перше місце в світі за кількістю ув'язнених. У в'язницях катували, правозахисників підкуповували, людей били просто на вулицях

Про це повідомляє OBOZREVATEL. Ось кілька важливих цитат з інтерв'ю Какабадзе:

«У нас були тортури і нелюдське поводження. Коли запитують, із чим можна порівняти режим Саакашвілі, — я відповідаю, що його можна порівняти з фашизмом. Також він був схожий на 30-ті роки радянського періоду, коли, ви знаєте, що мільйонами людей розстрілювали. Так відбувалося і в Грузії».

«Як тільки він взяв усю владу в свої руки, що сталося? Закрилися майже всі телеканали, які були незалежними і висвітлювали події на території всієї Грузії. Залишилися тільки маленькі телеканали, які не могли сформувати якусь думку. Були закриті всі незалежні газети, журнали».

«Спочатку, як тільки він прийшов, у нас було 5 700 ув'язнених. Через рік їх стало 12 000. А під час правління Саакашвілі було від 25 000 до 30 000 ув'язнених. Саме тому ми були на першому місці за кількістю ув'язнених у світі».

«Він створив неофіційні фонди, і змушував людей, у яких було якесь майно або гроші, переводити туди свої кошти. Це були фонди, які називалися «На розвиток прокуратури», «На розвиток МВС».

Читайте також: До видворення Саакашвілі з України причетний Аваков. Стали відомі подробиці гучної справи

«Під час Саакашвілі був державний рекет, не існувало незалежної бізнесу — все контролював він. Так, він створив ефектні механізми, щоб людина могла швидко зареєструвати фірму, але весь бізнес контролював тільки він і його команда».

Крім того, Саакашвілі влаштував справжню розправу над опозицією. У 2009-му у Тбілісі і Батумі заарештували членів «Демократичного руху», зокрема ексспікера Ніно Бурджанадзе, яка була найактивнішою супротивницею президента Міхеїла Саакашвілі.

Своїх опонентів експрезидент садив у тюрми, де їх жорстоко катували і знущалися над ними. У 2012-му в мережі з'явилося відео, де в одній із тюрем ув'язненого гвалтували віником. Потім цей предмет став символом боротьби з режимом Саакашвілі. У Грузії за всі зазначені злочини Саакашвілі позбавили грузинського громадянства і заочно засудили.

Нагадаємо, на своїй сторінці в Facebook Міхаель Саакашвілі підтвердив інформацію і заявив, що у нього вже була змістовна бесіда з прем'єр-міністром Денисом Шмигаль. Експрезидент Грузії підкреслив, що підтримував Зеленського ще з часів виборів.

Соціальні мережі буквально розриваються від новини про те, що Саакашвілі може увійти до складу українського уряду. Багато користувачів відзначають, що колишнього главу Грузії вже намагалися залучити до реформування країни, але ефекту не було.