Передплата 2024 «Добра кухня»

Спіть спокійно: за комуналку можна не сплачувати три місяці

На дитину ФОПам платитимуть 1 779 – 2 218 гривень, а мінімальна допомога з безробіття зросла до 1000 грн

За час карантину кількість безробітних в Україні зросла до двох мільйонів, однак у Державній службі зареєстровано лише приблизно 400 тисяч осіб. Однак незабаром кількість «офіційних» безробітних може стрімко зрости, оскільки Кабмін ухвалив рішення, відповідно до якого сім’я, де хтось втратив роботу під час карантину, зможе отримати статус малозабезпеченої. А отже, і державну допомогу. Але для цього треба офіційно зареєструватись у Службі зайнятості.

Як пояснили у Мінсоцполітики, змінили лише підхід до розрахунку сукупного доходу сім’ї при визначенні права на державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям. Для осіб, які під час карантину стали безробітними: до доходу не буде враховуватись отримана заробітна плата, а лише допомога по безробіттю. Відтак на цей вид допомоги зможуть претендувати близько 100 тисяч громадян. Середньомісячний розмір допомоги для малозабезпеченої сім’ї, в якій виховуються неповнолітні діти, становитиме від 2800 до 3020 гривень.

Читайте також: Хто і коли отримає 1000 грн доплати

Мінімальний розмір допомоги з безробіття збільшили з 650 до 1000 грн. Таку допомогу отримують ті, хто має менше шести місяців стажу. Ця допомога буде перерахована, починаючи з 12 березня на весь час дії карантину та протягом 30 календарних днів після його закінчення.

Окрім того, тепер виплачуватимуть допомогу на дітей Фізичним особам-підприємцям першої та другої групи. Але лише за умови, що до карантину вони справно платили єдиний податок та єдиний соціальний внесок. Допомогу платитимуть на кожну дитину до десятирічного віку. На дитину до шести років платитимуть 1 779 грн на місяць, від шести до десяти років — 2 218 грн. Це буде тимчасова допомога — її виплачуватимуть лише на час карантину і ще один місяць після дати його відміни. За даними Мінсоцполітики, таку допомогу отримає близько 300 тисяч сімей.

Люди, які не мають можливості вчасно сплатити за комунальні послуги, можуть спати спокійно. Субсидії через борги не забиратимуть. Більше того, якщо попереднім рішенням термін дозволеної заборгованості складав місяць, то тепер його збільшили до трьох. Утім, борги не списуватимуть і через три місяці їх все одно доведеться платити.

Схожі новини