Передплата 2024 ВЗ

Вчені з'ясували ще один незвичний спосіб передачі коронавірусу

  • 17.04.2020, 20:16
  • 1 751

Про необхідність масок і антисептика для профілактики SARS-CoV-2 сказано багато. Але є ще одна важлива міра, яку варто зробити, якщо ви не хочете захворіти.

Науковці в Ухані провели чергове дослідження з метою з’ясувати шляхи передачі коронавірусу SARS-CoV-2. Вони відвідали лікарню, в якій перебували пацієнти з COVID-19 і взяли зразки з різних поверхонь.

Важливо зазначити, що зразки брали не тільки у відділенні інтенсивної терапії, де перебували інфіковані SARS-CoV-2, а й у загальних відділеннях. Це дозволило дізнатися, наскільки ефективно передається вірус без контакту з живим носієм, адже загальні відділення відвідував той же медперсонал, що і палати інфікованих коронавірусом.

Як пише НВ, під час дослідження з’ясувався високий рівень зараженості поверхонь у відділенні ІТ, що передбачувано, однак зразки вірусу були знайдені і в палатах загальної терапії. Найбільший показник був у комп’ютерних мишей — 75% випадків в інтенсивній терапії і 20% в загальній.

За ними слідують сміттєві бачки з 60% відсотками, поручні — 42,9%, а потім дверні ручки 8,3%. Однак до цих предметів торкаються руками, тому щоб уникнути інфікування просто необхідно часто користуватися антисептиком. Інша справа — підошви взуття. У тому ж дослідженні були взяті зразки з бахіл медиків — і в половині випадків були знайдені зразки вірусу. З цього випливає, що антисептична обробка взуття не менш важлива, ніж миття рук

Це стосується як лікарень, в яких знаходяться пацієнти з COVID-19, так і звичайних домогосподарств, які перебувають в осередках зараження. Окремим пунктом китайські науковці наполягають на госпіталізації людей з COVID-19 незалежно від форми перебігу хвороби. За їхніми словами, самоізоляція хворого буде не така ефективна, як обсервація, оскільки його члени сім'ї залишаться під загрозою зараження.

Медики звертають увагу на той факт, що вдома рідко носять маски і не так ретельно дезінфікують поверхні. На підтвердження своїх слів лікарі з Уханя наводять приклад розвитку епідемії в Китаї, де спалах, за офіційними даними, вдалося припинити відносно швидко. А ось в Європі, де здійснювалася госпіталізація тільки тяжкохворих, поки складно говорити про зниження захворюваності.

Схожі новини