Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Вірус постійно мутує": вчені виявили новий штам COVID-19

  • 12.04.2020, 08:55
  • 1 350

У світі поширюється три штами коронавірусу COVID-19 – тип А, тип В і тип С

Як повідомляє OBOZREVATEL із посиланням на Daily Mail, дослідники з Кембриджського університету склали карту генетичної історії інфекції з грудня минулого року по березень поточного.

«Аналіз штамів показав, що тип, А — вихідний вірус, який передався людям від кажанів через ящірок — не був найпоширенішим у Китаї. Епіцентр пандемії в Китаї був в основному вражений типом В», — йдеться в публікації.

Тип A найбільш поширений в Австралії та США, де було зареєстровано понад 400 тис. випадків COVID-19. Дві третини американських зразків належали до типу А.

Читайте також: Коронавірус/застуда/грип: спільне і відмінне

У Великобританії йде поширення, в основному, коронавірусу типу B: у трьох чвертях зразків визначено саме цей штам. У Швейцарії, Німеччині, Франції, Бельгії та Нідерландах також домінує тип B. Інший варіант, тип C, походить від типу B і прийшов до Європи через Сінгапур.

Вчені вважають, що вірус, офіційно званий SARS-CoV-2, постійно мутує, щоб подолати стійкість імунної системи в різних популяціях.

Аналіз даних показує, що оригінальний штам коронавірусу міг поширюватися в Китаї ще в вересні. А штам B існував вже в переддень Різдва. Це означає, що вірус мутував до того, як в Китаї було зареєстровано перші випадки захворювання COVID-19.

Керівник дослідження доктор Пітер Форстер припустив, що штам С не мутує, проте закликав ставитися до його відкриття з обережністю, вказуючи на те, що вибірка була дуже маленькою.

Схожі новини