Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Щеплення від туберкульозу - не панацея: медичний експерт спростовує міф

  • 11.04.2020, 18:55
  • 1 197

«Вакцинація від грипу і пневмококу потрібна у будь-якому випадку» – Булавінова

Інфекціоніст Катерина Булавінова, медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, наголосила на відсутності доказів, що вакцинація БЦЖ допомагає при ковідній інфекції, інформує ГЛАВКОМ.

«Немає жодних доказів на користь того, що вакцинація БЦЖ — нещодавно проведена або зроблена у дитинстві — допомагає при ковідній інфекції. У новинах з’явилися репортажі, що деякі країни почали проводити клінічні випробування із вакциною БЦЖ, але наразі мені не відомо подробиці та результати», — розповіла Булавінова.

За її словами, якщо міркувати логічно, дорослі, які важко хворіють в Італії та Іспанії, у дитинстві були так само щеплені БЦЖ, як і ми. «Тому що БЦЖ в країнах Європи почали використовувати тільки для груп ризику лише нещодавно. Тому теорія не працює зовсім», — зауважила інфекціоніст.

Читайте також: «30% українців мають імунітет проти коронавірусу», — вірусолог

Водночас вона наголосила, що щеплення від грипу і пневмококу, тобто будь-яке щеплення, яке «захищає легені», є дуже корисним.

«В Україні є випадки виявлення в одного і того самого пацієнта одночасно грипу та Covid-19. Вакцинація від грипу і пневмококу, як на мене, потрібна у будь-якому випадку, а зараз для групи ризику — вже точно важливо максимально захистити легені», — вважає Булавінова.

Як відомо, у ЗМІ розповсюдили версію, що начебто щеплення БЦЖ дає імунітет проти Covid-19.

Схожі новини