Передплата 2024 «Добрий господар»

"Що вам втрачати?". Трамп радить приймати ліки від COVID-19, які можуть вбити, — ЗМІ

Американський президент запевняє, що від неперевірених препаратів немає шкоди, але вчені з ним не згодні

Президент Дональд Трамп використав свою зустріч з пресою в неділю, щоб з ентузіазмом прорекламувати два експериментальні препарати, які потенційно можуть бути застосовані для лікування COVID-19.

Речовини мають назву хлорохін і гідроксихлорохін. Їх часто використовують для лікування деяких видів малярії. Також їх дають пацієнтам з ревматоїдним артритом, вовчаком і деякими іншими захворюваннями, — пише Business Insider.

«Це потужні ліки від малярії. І триває наукова робота щодо них. Є певні сильні докази», — сказав Трамп, додавши, що у США є великий запас цих ліків з 29 мільйонів таблеток, які потенційно можна використати у лікуванні COVID-19.

«Що вам втрачати? Якщо ліки спрацюють, буде ганьбою, що ми не використали їх раніше», — сказав він. Щодо одного з препаратів — гідроксихлорохіну — Трамп також наголосив, що він «не шкодить людям».

Президент США визнав, що нічого насправді не знає про потенційні ризики при прийомі ліків, Але додав: «Що я знаю точно, то це що я не лікар. Але у мене є здоровий глузд». Насправді ж існує не багато клінічних досліджень, які б доводили ефективність вказаних препаратів проти COVID-19. Масштабні випробування досі тривають.

Пізніше на прес-конференції Трамп навіть подвоїв свої зусилля з просування цих ліків, стверджуючи, що користь від їх прийому без тестування перевершує потенційних ризик.

«Вони не вбивають людей. У нас немає часу ходити й говорити: давайте ще кілька років будемо їх випробовувати», — сказав Трамп.

Але твердження президента США про відсутність ризиків при прийомі неперевірених препаратів суперечить словам медиків, які не радять приймати ліки без призначення лікаря. Оскільки ці препарати можуть мати дуже шкідливу побічну дію і навіть призвести до смерті.

Вчені випробовують низку наявних препаратів для потенційно використання у боротьбі з коронавірусом. Минулого тижня Управління продовольства й медикаментів США опублікувало надзвичайний дозвіл на застосування хлорохіну і гідроксихлорохіну в експериментальному лікуванні COVID-19. В Департаменті здоров'я і соціальних служб США заявили, що клінічні тести досі тривають, щоб забезпечити «наукові докази, що така терапія ефективна».

Короткострокові побічні ефекти від двох препаратів, які рекламує Трамп, включають нудоту й спазми в животі. Серйозні ж побічні наслідки включають відмову печінки, втрату слуху і параліч м'язів. В Центрі контролю й профілактики захворювань США попередили, що не можна приймати ліки без нагляду лікарів. Оскільки деякі люди вже почали вживати хлорохін фосфат, який не призначений для медичного застосування. Це хімікат, який використовують для чистки домашніх акваріумів.

«Хлорохін фосфат при застосуванні без призначення і нагляду лікарів може викликати серйозні наслідки для здоров'я включно зі смертю», — наголосили в Центрі контролю й профілактики захворювань США.

«Наразі ці ліки досліджують й оцінюють їхнє потенційне використання в лікуванні COVID-19. Однак, їх ефективність проти інфекції наразі не підтверджена», — додали у відомстві, наголосивши, що передозування ліками чи неправильне їх вживання може призвести до тяжкого отруєння.

У США вже були випадки смерті чи захворювання через неправильне використання препаратів. В Арізоні чоловік помер, прийнявши хлорохін фосфат, яким чистять акваріуми. В Нігерії також були зафіксовані випадки отруєння хлорохіном після того, як Трамп розхвалив препарат.

Джерело

Схожі новини