Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Я говорю з вами в надзвичайно непростий час". Єлизавета II вчетверте за роки правління звернулася до нації

Королева Великої Британії Єлизавета II вчетверте за роки свого правління звернулася до нації

Про це повідомляє espreso.tv з посиланням на BBC.

Єлизавета II в неділю, 5 квітня, ввечері в своєму спеціальному зверненні до нації і країн Співдружності підкреслила важливість самодисципліни і рішучості під час пандемії коронавірусу.

Вона зазначила той біль втрати, страждання і фінансові труднощі, які лягли на плечі британців в цей непростий час, коли порушений звичайний хід речей.

Королева також висловила вдячність працівникам Національної служби охорони здоров'я та інших ключових галузей і наголосила на важливій ролі, яку відіграє кожен член суспільства.

Її звернення транслювалося по телебаченню, радіо та соцмережах о 20:00 за британським літнім часом. Воно було записане заздалегідь.

Королева сказала: «Я говорю з вами в надзвичайно непростий час. Час, коли порушена нормальне життя всієї нашої країни: для когось це вже обернулося горем, для багатьох наступили фінансові труднощі, і колосальні зміни в звичному укладі життя торкнулися всіх нас».

«Я сподіваюся, що в майбутньому всі зможуть пишатися тим, як ми зустріли ці труднощі. А ті, хто прийде після нас, скажуть, що це покоління британців таке ж сильне, як і всі колишні», — зазначила королева.

«Такі риси, як самодисципліна, спокійна життєстверджуюча рішучість і співчуття до ближнього, як і раніше є основними в нашій країні», — підкреслила королева Єлизавета.

Королева також висловила вдячність всім британцям, які, незважаючи на хорошу погоду в ці вихідні, прислухалися до рекомендацій влади і залишилися вдома.

Звернення було записане у Віндзорському замку, де 93-річна королева знаходиться в самоізоляції, за участю одного-єдиного оператора в захисному костюмі; вся знімальна група перебувала при цьому в сусідньому приміщенні. Королева згадала про своє радіозвернення в 1940 році, в розпал нацистських бомбардувань Великої Британії, коли вона ще була принцесою.

«Ми як діти звернулися з Віндзора до дітей, яких евакуювали з їхніх будинків і відправили в сільські райони заради їхньої ж безпеки. Сьогодні знову багато хто переживає хворобливе відчуття розлуки з близькими. Але і зараз, як і тоді, ми в глибині душі знаємо, що чинимо правильно «, — сказала королева.

«Хоча нам і раніше доводилося долати труднощі, в цей раз є одна відмінність, — зауважила вона. — Цього разу ми об'єднали зусилля з усіма країнами на планеті, використовуючи великі досягнення науки і наше природне співчуття заради зцілення. Ми доб'ємося успіху — і цей успіх буде належати кожному з нас».

«Ми повинні втішатися тим, що хоча нам ще належить витримати чимало труднощів, кращі дні повернуться. Ми знову будемо з нашими друзями, з нашими родичами, ми знову зустрінемося», — завершила свою промову королева.

Як зазначає кореспондент BBC Ніколас Вітчелл, рішення записати подібне звернення з метою підтримати моральний дух нації було прийнято під час консультацій з канцелярією прем'єрміністра Бориса Джонсона.

Фото: Reuters

Схожі новини