Передплата 2024 «Добра кухня»

Які групи крові чутливіші до COVID-19? Нове дослідження

Результати наукових досліджень схильності людей занедужати коронавірусом, залежно від груп крові, досі не визнані офіційно

Його провели китайські вчені, дослідивши 2173 пацієнтів із COVID-19 у трьох лікарнях Уханя та Шеньчженя. Команда вивчала розподіл груп крові у нормальній популяції у певних районах, а потім порівняла його із зразками інфікованих пацієнтів, знову взявши до уваги ті ж райони.

«Метааналізи зібраних даних засвідчили, що група крові, А несе значно більший ризик захворювання на COVID-19, порівняно з групами крові, які не належать до групи А, — написали дослідники у статті з результатами своєї роботи, — Крім того, група крові 0 мала значно нижчий ризик інфекційного захворювання, порівняно з групами крові, відмінними від 0».

Це, однак, не означає, що люди з групою крові 0 стійкіші до вірусу, як і не можна говорити, що всі, хто заразиться, будуть носіями групи А. І далебі, це не змінить спосіб, яким кожен з нас індивідуально буде намагатися обмежити поширення вірусу.

Кров можна класифікувати багатьма способами. Найвідоміший з них — на групи А, В і 0. Він базується на присутності певних молекул або «антигенів» у клітинах крові. Група важлива для переливання крові, оскільки наша імунна система може сприймати інші антигени як специфічні зловмисники. Знаємо також, що деякі віруси — наприклад, норовіруси, — безпосередньо використовують відмінності в антигенах клітин крові. Норовірус — це шлунковий грип, і люди зазвичай заражають ним свою травну систему. Бо такі ж антигени є на поверхні клітин, що вистилають кишечник. Якби спалахнула епідемія, третина людей могла б уникнути зараження.

Схожі новини