Передплата 2024 «Добрий господар»

Менше, ніж колібрі: у бурштині знайшли крихітного динозавра

  • 15.03.2020, 15:54
  • 4 806

Усередині шматка бурштину, вік якого 99 млн років, знайшли череп завдовжки всього 7,1 міліметра

Палеонтологи вважають, що череп належав крихітному динозавру, який був менше, ніж найменший на сьогодні птах — колібрі Mellisuga helenae, повідомляє НВ.

«Коли я вперше побачила цей зразок, я була приголомшена. Для палеонтолога це дивно, але ми ніколи не бачили нічого подібного», — говорить Джінгмай О’Коннор, одна з авторів відкриття.

Команда назвала динозавра Oculudentavis khaungraae, що дослівно можна перекласти як «окатий і зубастий птах», і зовнішній вигляд цієї істоти нічим не поступається назві. Щелепи цього маленького динозавра вистелені маленькими загостреними зубами; судячи з очних западин, схожих на ложку, два виряченими ока тварини різко виділялися б на тлі її крихітної морди.

Чесно кажучи, істота, мабуть, виглядало дивно — не зовсім як птах або динозавр. Але є деякі підказки, які можуть розповісти трохи про його спосіб життя. Зуби, наприклад, вказують, що маленький динозавр був хижаком, який харчувався загалом безхребетними. А отвори в його очницях досить вузькі, що означає активність у денний час.

Все це вказує на те, що Oculudentavis відповідає своїй категорії, а не пов’язаний з сучасними колібрі — тому що ці птахи сьогодні харчуються нектаром, а не комахами. Таким чином, дослідники вважають, що такі істоти, як колібрі, пішли іншим шляхом до мініатюризації.

Схоже, що Oculudentavis може бути однією з тих тварин, які стоять між динозаврами і птахами, але де саме він вписується у загальну картину, досі не ясно. Є навіть деякі дивні особливості, такі як форма і розмір зубів і очниць тварини, які не видно ані у динозаврів, ані у птахів. Насправді вони більше нагадують ящірок.

«В інших місцях такі рептилії теж могли існувати, але у нас немає ніяких доказів цього. Отже, якщо б не бурштин, ми взагалі не знали б про цю дрібну фауну. І просто неймовірно відкрити цю нову екологічну нішу, про яку ми навіть не підозрювали», — говорить О’Коннор.

Схожі новини