Передплата 2024 «Добрий господар»

Чи рятують маски від коронавірусної інфекції? Думка епідеміолога

  • 14.03.2020, 20:15
  • 2 022

Маски не захищають, але допомагають знизити ризик інфікування коронавірусом SARS-CoV-2

Про це розповів лікар-епідеміолог, начальник Г У Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан в ексклюзивному інтерв’ю УНН у рамках проєкту «Зберігайте спокій!».

«Будь-які маски доцільно використовувати. Тому що даний збудник передається повітряно-крапельним шляхом і людині від людини. Особа може інфікуватися через дихання, через слизові оболонки та очі… Маска не захищає, але вона знижує ризик захворювання», — сказав Рубан.

Рубан зазначив, що є рекомендації ВООЗ та американських вчених, що маски потрібно використовувати тільки хворим людям.
«Але при коронавірусній інфекції 60% (людей —ред.) не мають симптомів, але є носіями та джерелом інфекції. Тому Китай, Тайвань, Сінгапур запровадили масове впровадження системи захисту органів дихання в закритих приміщеннях…», — розповів Рубан.

За його словами, сьогодні Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського спільно з Держпродспоживслужбою проводить консультацію щодо напрацювання конкретних рекомендацій у протидії коронавірусній інфекції та стосовно використання засобів індивідуального захисту, зокрема і масок.

«Як вказують тайванські та сінгапурські вчені, це аерозольна інфекція… звичайна чотирьохшарова марлева маска знижує рівень ризику зараження інфекцією», — зазначив Рубан.

Також Рубан нагадав, що маску потрібно використовувати одноразово і протягом 2−3 години максимум.

«Важливо, щоб маска закривала носогубний трикутник на обличчі та щільно прилягала», — додав він.

Схожі новини