Передплата 2024 «Добрий господар»

Поширення коронавірусу в Ірані не є перешкодою для розслідування збиття українського літака – Пристайко

  • 02.03.2020, 15:40
  • 511

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що поширення коронавірусу в Ірані не є перешкодою для розслідування збиття українського пасажирського авіалайнера в небі біля Тегерана на початку січня.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Коронавірус не завадив проводити цю роботу. У нас є посольство на місці, є контакти з іранською стороною. Найближчим часом ми очікуємо велику делегацію з Ірану, яка привезе новини, які ми всі очікуємо… І я думаю, що вже за пару днів ми зможемо більш детально розповісти, яким чином відбувається розслідування, зокрема, робота із „чорними скриньками“ і робота щодо компенсації», — заявив Пристайко.

За його словами, він обговорив розслідування збиття українського літака в Ірані з міністром закордонних справ Швеції, а за кілька днів в Україну прибуде міністр закордонних справ Канади і в перебігу візиту міністри проведуть телефонну розмову разом зі своїми британським і афганським колегами щодо ходу розслідування катастрофи.

На сьогодні в Ірані підтвердили 385 нових випадків захворювання, загальна кількість зросла до 1501. Всього в цій країні від коронавірусу померли 66 людей. Іран має найвищу смертність через новий штам хвороби після Китаю.

Літак Boeing 737−800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, — 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих — громадяни семи країн, у тому числі 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів). Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність.​

Світова спільнота, зокрема й Україна, говорять про значні недоліки в розслідуванні збиття українського літака, яке веде Іран. Однією з найгучніших проблем є нездатність Ірану самостійно розшифрувати дані з пошкоджених бортових самописців літака і водночас його категорична відмова, висловлена після низки вагань, видати «чорні скриньки» для розшифрування в Україну чи в якусь іншу державу, які мають такі можливості.

Схожі новини