Передплата 2024 «Добра кухня»

У Харкові завербований російськими спецслужбами військовий намагався підірвати українського розвідника

  • 27.01.2020, 10:15
  • 1 874

Півкілограма вибухівки - в під'їзді багатоквартирного будинку. Так у Харкові хотіли вбити людину. Не рахуючись із мамами і дітками, які живуть із ним поруч.

Ми маємо неспростовні докази: Росія створила своєрідні розстрільні списки і намагається системно вбивати українських офіцерів. Але не на фронті, в чесному бою, а на мирній території України. Це стратегія помсти тим, від кого росіяни зазнали найбільших втрат. На полювання на них вони не шкодують ні часу, ні людей, ані грошей.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

Вісім куль — на порозі власної квартири випустили в Івана Мамчура, командира групи спецпризначення. Не зважаючи навіть на конспірацію, в умовах якої він жив. Офіцера військової розвідки Максима Шаповала — підірвали в центрі столиці на очах у сотень людей. Контррозвідника Олександра Хараберюша вбили біля під'їзду, поруч із дружиною і маленькою дитиною. І цей список жертв російських кілерів міг стати ще довшим. Але, на щастя, цього разу вбивство зупинили в останній момент. Убивцю контррозвідники затримали просто на гарячому.

Його взяли в під’їзді багатоповерхівки в спальному районі Харкова. В торбі молодика — вибухівка, нашпигована металевими болтами. В тому під’їзді живе герой російсько-української війни, «айдарівець» Григорій Сиваченко. Саме його життя мав забрати смертоносний пристрій. Те, що у багатоповерхівці сотні людей, а на майданчику під панельною «свічкою» десятки маленьких дітлахів, кілера не бентежить. Будь-хто з сусідів потенційної жертви міг опинитися поруч у момент вибуху.

Вибухотехнік дуже обережний — один помилковий рух вартуватиме життя всім, хто поруч з ним. А, особливо, оператору, який знімає кадри. Бо конструкція нестандартна — вибухівка спрацьовує від автосигналізації і вже переведена у бойовий режим. Якщо хтось поруч просто спробує відкрити свою машину і частота раптом буде така сама — біди не минути. Сапер вирішує знешкодити вибухівку на місці — це зробили у дворі багатоповерхівки. Бойова речовина не вибухнула, але механізм знищено. Саперська фортуна сьогодні на їхньому боці.

Вибуховий пристрій знешкоджений, розібраний, запакований, бо його везуть на експертизу. Тут пів кілограма тротилу і вражаючі елементи, болти, пульт від автомобільної сигналізації. Невдовзі експерти зможуть відповісти на запитання, де і хто виготовив цю пекельну машинку.

Але головне ми вже знаємо — чому хотіли підірвати розвідника батальйону «Айдар».

«Це помста. Російські спецслужби планували помститися українському командиру за успішні операції проти терористичних організацій „ЛНР“ та „ДНР“. Зокрема, була знешкоджена група офіцерів Збройних сил Російської Федерації, один з них носив звання Героя Росії», — зазначив речник управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

Йдеться про офіцера Збройних сил Росії Євгена Трундаєва. Його разом з групою інших російських інструкторів ліквідували восени 2014-го, під час боїв за 32-й блокпост. А вирахував росіян Григорій Сиваченко. Той самий розвідник батальйону «Айдар», на якого полює ворожа спецслужба.

«На 32-му блокпості наші артилеристи точно знали, куди треба стріляти, аби знешкодити групу офіцерів, яка знищила дуже багато нашої броньованої техніки», — розповів розвідник батальйону «Айдар» Григорій Сиваченко.

Насправді, для росіян український розвідник — джерело справжньої люті і професійної ганьби. Бо на його рахунку не тільки знищений Герой Росії. Григорій у Щасті восени 2014-го переганяв з «сірої зони» танк, який витягнув з-під носа в окупантів.

Новину про те, що на нього полюють, «айдарівець» сприйняв як належне.

«Я зробив би все, аби Служба безпеки України провела успішно цю операцію, бо ця операція набагато корисніша для України, ніж моє життя», — каже Григорій.

Але інша новина просто ошелешила. Виконавець — той самий зухвалий молодик з вибухівкою, донедавна носив погони українського капітана. І головне — кілер є учасником війни проти Росії, має за спиною кілька відряджень до зони АТО. Юрій Донцов служив командиром роти охорони у 5-й бригаді Нацгвардії. Він погодився на розмову, щойно його доправили до слідчого ізолятора, і, виявилось, серед співробітників СІЗО капітан — за свого.

«З цією службою я пов'язаний — сюди багатьох сепаратистів возив», — каже підозрюваний Юрій Донцов. Серед них — Неля Штепа, Долгов та інші.

Капітана-гвардійця завербували офіцери Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії. Перше завдання зрадника — зібрати інформацію про «айдарівця». Наступне — вбити його за хороші гроші — 25 тисяч доларів. Росіяни хотіли довести, що здатні помститися будь-коли і будь-де.

Капітан каже, його змусили скоїти замах.

«Усе було під вибух готове, але я віднікувався від цього», — переконує Юрій Донцов.

Проте листування з російським офіцером свідчить, ідея встановити вибухівку в під’їзді належить саме Донцову. Виконавцю надіслали повідомлення, що пекельна машинка вже в Україні. 9 січня Донцов забрав її зі схованки, налаштував у бойовий стан і пішов вбивати людину.

«Цих людей (які працюють на спецслужби РФ) тут неймовірно багато!», — каже підозрюваний.

Операція контррозвідки триватиме, допоки не стане відомим увесь ланцюг російської агентури, задіяний у вбивствах українських розвідників. Втім, це зробити значно важче, ніж просто перервати електричний ланцюг вибухівки. Бо російський стиль — труїти, стріляти і підривати, не визнаючи кордонів, — то вже добре відомі «скрєпи» в усьому світі.

Схожі новини