Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Києві показали, як народжується рівненський бурштин

І виклали зі сонячного каменю 100-кілограмову стіну!

На території залізничної станції «Київ-Пасажирський» відкрилася незвична експозиція. Тут, завдяки новітнім технологіям, можна «пролетіти» над столичною Матір’ю-Батьківщиною і озером Синевир у Карпатах, підглянути в телескоп Миколаївської астрономічної обсерваторії, побачити оригінали робіт Малевича…

Галина Симха (у центрі) зі своїми помічницями-однодумицями - на тлі бурштинової стіни
Галина Симха (у центрі) зі своїми помічницями-однодумицями - на тлі бурштинової стіни

Помітне місце у цій інтерактивній виставці відведене Рівненщині. Можна віртуально прогулятися знаменитим «Тунелем кохання» у селищі Клевань, та помилуватися народженням володимирецького бурштину. Частиною експозиції, що презентує багатства Рівненщини, займалася уродженка села Каноничі в Володимирецького району Галина Симха. Вона керує єдиним легальним підприємством в області з видобутку бурштину, яке не лише черпає із землі багатства, а й потім відновлює її, насаджуючи новий ліс. Днями жінка отримала подячну грамоту від Папи Римського — «за високу духовну і культурну дипломатію для України у світі».

— Стіну з бурштину ми майстрували цілою командою, — розповіла Галина Василівна, називаючи своїх помічниць-однодумиць Тетяну Корчовану та Наталію Лисенко. — Маючи розміри два на три метри і товщину три сантиметри, вона вражає величчю! На її створення пішов сто один кілограм камінчиків. Радіємо, що серед туристів наша «сонячна стіна» дуже популярна.

Внизу інсталяції, як у природі, викладено зелену глину та висипаний необроблений сирець. Далі шарами сяє різнобарвний та різнофракційний камінь, оброблений майстрами. Найбільші шматочки скам’янілої смоли сягають двадцяти грамів.

Схожі новини