Передплата 2024 ВЗ

"Мерзенна вісімка": ЗМІ оприлюднили імена і фото ГРУшників, які намагалися отруїти "Новачком", болгарського бізнесмена

  • 24.11.2019, 08:34
  • 1 158

Вісім офіцерів ГРУ РФ можуть бути причетні до спроби отруєння болгарського збройового бізнесмена Омеляна Гебрева за допомогою отрути "Новачок" у квітні 2015 року.

Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat, The Insider і Der Spiegel, передає УНІАН.

Жертвами отруєння, яке сталося в квітні 2015 року, стали болгарський підприємець, власник збройової компанії «Емко» Еміліан Гебрев, його син і його директор фірми. В організмі Гебрева-старшого, стверджується в розслідуванні, виявлені сліди нервово-паралітичної речовини типу «Новачок». Усі троє чоловіків відчули себе погано, знаходячись в різних частинах міста, однак з ранку в день отруєння вони перебували в офісі своєї компанії. Усіх отруєних вдалося врятувати.

За даними учасників розслідування, під час імовірного отруєння бізнесмена Гебрева в Болгарії перебував генерал-майор Денис Сергєєв (оперативне ім'я — «Сергій Федотов»). Він також вважається керівником оперативної групи, яка намагалася вбити в британському Солсбері Сергія Скрипаля. Усього в операції, судячи з усього, брали участь ще не менше семи співробітників ГРУ: Сергій Лютенко («Сергій Павлов»), Петро Борисов («Георгій Горшков»), Іван Терентьєв («Іван Лебедєв»), Микола Єжов («Микола Кононіхін»), Олексій Калінін («Олексій Нікітін»), Данило Капралов («Данило Степанов») і Володимир Моісеєв («Володимир Попов»). Останній може також бути ключовим організатором невдалого державного перевороту в Чорногорії. Зіставляючи наявні фотографії в російських базах даних (ті, що ще не встигли замінити) з фотографіями, які ГРУшники робили при подачі на шенгенську візу, у деяких випадках можна переконатися, що під реальним ім'ям та ім'ям прикриття дійсно ховається одне й те ж обличчя.

Автори розслідування стверджують, що в лютому 2015 року в Болгарію приїхали троє співробітників російського ГРУ: Федотов, Павлов і Горшков. Після їх від'їзду їх «змінила» інша група, до якої входили Лебедєв, Кононіхін і Нікітін. На початку березня їх змінив Попов, а в травні того ж року, уже після отруєння, із Федотовим до Болгарії прилетів Степанов. Хоча росіяни відвідували країну під вигаданими іменами, рік і дата народження залишалися незмінними, що й дозволило їх відстежити, пишуть розслідувачі. Крім того Bellingcat пише, що Попов (Моїсеєв) чотири рази приїжджав у Болгарію в 2014 році. Поки причина отруєння Гебрева точно не зрозуміла навіть для самої жертви.

Компанія Гебрева займається експортом озброєнь, «але не в таких масштабах, щоб це могло стати великою проблемою для Кремля». За словами самого Гебрева, якого цитує The Insider, він постачав озброєння Грузії під час військових дій 2008 року, але його зброя складала не більше 10 відсотків від болгарських поставок цій країні.

Він також стверджує, що ні прямо, ні побічно не постачав зброю в Україну після початку війни з Росією в 2014 році. «За однією з версій, Гебрев став мішенню ГРУ в результаті провокації, яка змусила Кремль подумати, що він продавав зброю американським союзникам в Сирії», — пишуть автори розслідування.

Der Spiegel вдається в питання, чи не був замах намаганням за будь-яку ціну перешкодити купівлі Гебревим великого збройового заводу. Der Spiegel вбачає «очевидні» паралелі між справами Скрипаля і Гебрева. У числі схожих мотивів німецьке видання називає неприязне ставлення до обох постраждалих в Кремлі; те, що обидва контактували з небезпечною речовиною; і те, що замахи ледь не коштували їм життя.

Схожі новини