Передплата 2024 ВЗ

СБУ провела обшуки у членів «виборчої піраміди», яка готувала масштабний підкуп виборців

  • 21.02.2019, 14:37
  • 1 247

Заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко заявив, що в результаті понад 30 обшуків, які проводяться у членів угруповання, яке мало на меті масштабний підкуп виборців, вилучили десятки тисяч доларів, розписки про виплату коштів та інші документи.

Про це він повідомив під час брифінгу, повідомляє «Українська правда».

«Нами спільно з прокуратурою та ДБР проводиться більше 30 обшуків у вказаних членів угруповання. Під час їх проведення вже вилучено десятки тисяч доларів США, звітну документацію, розписки про вручення та отримання коштів та інші матеріали, які підтверджують протиправну діяльність», — сказав представник СБУ.

Він зазначив, що процесуальні дії та слідство ще тривають, а також продемонстрував відео, де окремі члени «виборчої піраміди» обговорюють суми для виплат, схему роботи, заходи безпеки та інше.

За його словами, на підкуп виборців тільки у Хмельницькій області планувалось витратити три мільйона гривень.

На відео, яке було представлене СБУ, перемови вели В. Ковалевський, С. Білошицький, В. Ходулін та невідомі особи.

Під час розмов вони обговорювали, коли і як мають проводитися агітаційні хвилі, скільки коштів виплачувати агітаторам, зокрема зауважувалося, що обіцяли платити по 500−700 гривень, а на ділі заплатили по 300.

Також Ковалевський інструктував, як слід поводитися, якщо раптом буде допит, радив вивчити певні статті Конституції, які дозволяють не свідчити проти родичів і наполегливо просив знищити, закопати у лісі, всю документацію, яка може підтвердити протиправну діяльність, зокрема і на флешках.

За даними СБУ, загалом мережа планувала залучити до своєї діяльності понад 600 тисяч осіб.

У спецслужбі закликали українців не піддаватися на провокації і не продавати свої голоси і не підштовхувати до цього інших.

Нагадаємо, 21 лютого в СБУ заявили, що викрили «виборчу піраміду», яка працювала у низці регіонів України, керувалася народним депутатом і мала на меті забезпечити конкретному кандидату перемогу на виборах.

Також сьогодні представники ВО «Батьківшина» повідомляли, що в Запорізькій області ДБР з СБУ проводять обшуки за місцем проживання співробітників штабу Юлії Тимошенко.

У Держбюро розслідувань підтвердили, що проводять обшуки у Запорізькій області, але категорично відмовились коментувати, чи пов’язані вони якось з «Батьківщиною» або Тимошенко.

Поза тим, у Службі безпеки стверджують, що координував і фінансував цю виборчу піраміду народний депутат з фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль, а у кожній області вона мала свого представника. Одним з таких осіб був член ВО «Батьківщина» Руслан Богдан.

Про це свідчать матеріали, оприлюднені на сайті СБУ.

Схожі новини